Одржана међународна конференција женског предузетништва

Више од 200 предузетница, представника институција, агенција, комора и међународних организација присуствовало је данас у Бањој Луци првој међународној конференцији женског предузетништва. Конференцију је организовало Министарство индустрије, енергетике и рударства у сарадњи са Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа, Привредном комором РС, Подручном привредном комором Бања Лука, Џендер центром Владе РС и уз подршку EU ProLocal programa и EBRD-a.

Конференцију је отворио министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић истакавши да су жене у Републици Српској оснивачи или власници у око 26 одсто укупног броја регистрованих привредних друштава у Републици Српској, а захваљујући институционалној подршци женско предузетништво је присутно у свим сегментима индустрије.
Ђокић је рекао да су захваљујући и женском предузетништву остварени резултати вриједни пажње, попут раста БДП-а од 3,5 одсто 2016. године, а слично се очекује и ове.
Он је порчио да је циљ не само подстицање предузетништва у услужним дјелатностима, него и предузетништва које је усмјерено на производњу и увођење нових технологија.
Према његовим ријечима, Република Српска је у периоду од 2011. до 2016. године, подржавајући сектор малих и средњих предузећа, инвестирала око 640 милиона КМ.
„Око 88 милиона КМ пласирано је посредством Министарства. Трудићемо се да политику директног подстицаја радимо и наредне године“, рекао је Ђокић пред почетак „Прве конференције женског предузетништва у Републици Српској“.
Он је додао да конференцијом желе дати нову смјерницу за израду стратегије о женском предузетништву која би обухватала период до 2020. године и којом се жели нагласити важност улоге жене у предузетништву, те развити нове методе које до сада нису биле довољно заступљене у пословној пракси.

Руководилац Одјељења за стратешко планирање развоја МСП и предузетништва Марица Берић  рекла је да Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у складу са својим надлежностима проводи одређене активности чији је циљ да подстакне жене да се снажније укључе у економску активност и унаприједе постојећи бизнис.
– Након нашег чланства у Европској мрежи предузетништва – највећој мрежи за пословну подршку у Европи, отворене су бројне могућности за подршку и овом виду предузетништва. У протеклом периоду организовали смо обуке из области пословног планирања за жене које желе покренути властиту пословну активност, али и постојеће предузетнице којима недостаје ове врсте знања и то је наша континуирана активност. За додатни подстицај, најбоље пословне планове новчано награђујемо. Осим тога, посредством Мреже, радимо на међународном повезивању предузетника/предузетница кроз организацију пословних сусрета, креирању пословних профила, савјетовању исл. – истакла је Берић.
Директор дрвне индустрије „Бор“ Градишка Милена Врховац, као предузетник у прерађивачкој индустрији, поручила је женама да буду храбре и идеје спроведу у дјело, јер постоји институционална подршка на свим нивоима.
Она је навела да њена фирма 62 одсто производње извози на тржиште ЕУ и да процедуре које треба спровести у фирми нису захтјевне да би се стекли стандарди неопходни за извоз. У оквиру конференције одржана су и два панела на којима су представљене успјешне праксе и
Под окриљем Европске мреже предузетништва одржани су и билатерални састанци учесника конференције.