Одржана конференција о теми „Млади – снага предузетништва“

У оквиру Глобалне седмице предузетништва, у Мостару је у петак, 19.11.2010. године, одржана конференција о теми „Млади – снага предузетништва“. Конференција, коју је организовало Федерално министарство развоја, предузетништва и обрта у сарадњи са Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа, одржана је  с циљем да се млади људи подстакну да своја знања, идеје и креативност искористе за покретање властитог бизниса.
Директор Агенције, Слободан Марковић, истакао је да свака држава треба да стане иза свог предузетника, јер просјечно у свијету свако друго предузеће пропадне у првој години.
– Треба интензивно радити на смањењу ризика јер се тако повећава број предузећа, што је један од главних параметара социоекономског развоја – рекао је Марковић додавши да у РС тренутно има 30 општина у којима се занатска радња може регистровати за један дан.
Према ријечима Велимира Кунића, федералног министра развоја, подузетништва и обрта, обавеза је свих надлежних институција од локалног до државног новоа да створе позитиван амбијент за развој предузетничког духа.
– Мислим да то данас нама недостаје – казао је Кунић, додавши како је још потребно смањити вријеме за регистровање предузећа, те обезбиједити одређена финансијска средства као подршку развоју предузетништва.
Говорећи о многобројним административним препрекама приликом оснивања предузећа, Кунић је казао како су те процедуре доста сложене и да их млади људи и не разумију, али да ће се нека законска рјешења у вези с тим ускоро мијењати.