Одржана инфо сесија у оквиру eDigiStars пројекта

Развојна агенција Републике Српске у оквиру пројекта „Изградња дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа кроз иновативне тренинг системе“ – eDigiStars одржала је данас онлајн инфо сесију.

Представници Развојне агенције Републике Српске упознали су учеснике сесије са пројектом и резултатима пилот активности које су реализоване у оквиру пројекта, а од којих је свакако најзначајнија била провођење пилот обуке у дигиталној области за незапослена лица старија од 50 година, која се одржала у Бањој Луци у мају 2022. године у сарадњи са Заводом за запошљавање Републике Српске и Агенцијом Спектар.

Сви учесници су сагласни да је пројекат изузетно користан, што показују и остварени резултати током провођења пилот активности. Циљ је да програм за обуку лица старијих од 50 година постане самоодржив, те да обуку у дигиталној области прође што више особа у наредном периоду на територији цијеле Републике Српске.

Пројекат eDigiStars је суфинансиран из средстава ERDF, IPA и ENI фондова у оквиру Interreg Дунавског транснационалног програма у којем учествује 14 партнера укључујући и Развојну агенцију Републике Српске као јединог партнера из Босне и Херцеговине. Водећи партнер у пројекту је Innoskart – ИКТ кластер (Innoskart Business Development Nonprofit Ltd) из Мађарске, а остали партнери у пројекту су из Аустрије, Румуније, Словеније, Мађарске, Чешке Републике, Босне и Херцеговине, Украјине и Бугарске. Пројектни конзорцијум чини и 5 придружених стратешких партнера из Мађарске, Украјине, Аустрије, Чешке Републике и Словеније. Пројекат је почео да се проводи 01. јула 2020. године, а предвиђено вријеме трајања пројекта је 30 мјесеци.

Циљ пројекта је развој одрживог екосистема који ће омогућити запослење или самозапослење за лица старија од 50 година, кроз изградњу дигиталних вјештина.