Одлични резултати РАРС у оквиру „Глобалне седмице предузетништва“

Иноватор из Добоја, Драго Ћосић, освојио је друго мјесто у категорији „обновљиви извори енергије“ у финалу Такмичења за најбољу пословну идеју у области чистих технологија (Cleantech open), које је одржано 8. и 9. новембра у Сен Хозеу (САД), док је у укупном пласману, од 95 такмичара освојио седмо мјесто. Ћосић је на овом такмичењу учествовао као побједник „Cleantech open“ за БиХ које је у оквиру „Глобалне седмице предузетништва“ организовала Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа (РАРС).

„Доћи на овакво такмичење је сан сваког иноватора. Осим што сам имао прилику да представим своју идеју, сусрео сам се са изузетно важним људима међу којима има заинтересованих инвеститора. Моја идеја је замјенско гориво за термоелектране на бази хидрогена које мијења до 50 одсто угља у термоелектрани и елиминише емисију штетних гасова. Видјећемо како ће се се одвијати ситуација, али моја жеља је да прва фабрика буде изграђена у Добоју – истакао је Ћосић.

Директор Републичке агнеције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић рекао је на данашњој конференцији за медије у Бањој Луци да је агенција веома задовољна овогодишњим резултатима у оквиру „Глобалне седмице предузетништва“.

-Осим што смо имали запажене резултате у РС и БиХ, остварили смо одличан резултат и у Европи и свијету. Показали смо да можемо да идемо у корак са најразвијенијим земљама. Наша мисија је подизање свијести о значају предузетништва и јачању људских ресурса који су једнако важни за укупан економски развој као и природни – истакао је Марковић.

У оквиру „Глобалне седмице предузетништва“ РАРС је од 19. до 21. октобра организовала и „Startup Weekend“ у Бањалуци на коме је учествовало 40 младих особа из свих крајева БиХ који су уз помоћ ментора разрађивали своје пословне идеје. Побједила је идеја „производња хељде“ иза које стоји млади тим Бањалучана на челу са Петром Радуловићем.

-Учешће на овом догађају нам је помогло да провјеримо нашу идеју, добили смо нека корисна знања и планирамо да покренемо посао на властитом пољопривредном газдинству. Вјерујемо да је будућност на селу и у самозапошљавању – рекао је Радуловић.

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа организовала је ове године и Такмичење за најбољу фотографију о предузетништву. Прва награда припала је Ненаду Ковачићу из Бањалуке који је истакао да је својом фотографијом желио показати да су идеје свуда око нас и да их само треба препознати. Ово такмичење донијело је Агенцији, али и БиХ свјетску славу јер је другопласирана фотографија Хариса Ханџе из Сарајева, освојила прво мјесто на интернационалном нивоу. Она је освојила наjвише симпатија људи широм свијета који, док су гласали, нису знали ко је аутор и одакле фотографија долази.

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа наградила је у оквиру „Глобалне седмице предузетништва“ и три најуспјешнија видео спота. Прво мјесто и новчану награду од 700КМ освојио је видео спот аутора Алена Куртића из Лукавца, друго мјесто и новчана награда од 400КМ припала је Јелени Топић из Приједора, док је трећу награду и износ од 200КМ освојио Мурис Халиловић из Сребреника.

„Глобална седмица предузетништва“ организована је у сарадњи са Федералним министарством развоја, подузетништва и обрта, а партнери су и МИ БОСПО – Мрежа жена у бизнису, Иновациони центар Бања Лука, УСАИД и СТАРТ. Спонзор манифестације је Амбасада САД у БиХ и Пројекaт запошљавања младих уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Медијски покровитељи су РТРС и klix.ba.

„Глобална седмица предузетништва“ обиљежена је у више од 120 земаља широм свијета од 12. до 18. новембра ове године. РАРС је домаћин за БиХ четврти пут.