Обука кадрова из области дрвопрераде и металске индустрије

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, уз подршку Амбасада Швајцарске у БиХ у износу од 218.000 КМ, подржаће успостављање регионалног центра за обуку и образовање одраслих и учења на радном мјесту у Милићима. Тим поводом потписан је и меморандум о разумијевању.

За кадровима из области дрвопрераде и металске индустрије у Милићима, али и у сусједним општинама влада велика потражња, те је формирање центра у којем ће се обучавати управо кадрова из ових области привреде од великог значаја за све становнике ове регије, сагласни су потписници меморандума.

Обука кадрова биће организована у просторијама Средњошколског центра Милутин Миланковић, гдје је од прошле године уписана и прва генерације ученика из области дрвопрераде.

– Радило се и радиће се на усавршавању наставних планова и програма, поготово када је у питању извођење практичне наставе када је у питању шумарство и обрада дрвета, као и остале струке које су овим пројектом предвиђене – каже Весна Богићевић, директорица Центра.

У Братунцу, Зворнику, Сребреници, Власеници и Шековићима запослено је више од 1.500 радника у дрвној индустрији. Са овим регионалним центром цјелокупан регион добиће стручне и квалификоване кадрове.

– Створиће се услови за обострану корист и локалне заједнице и регије Бирач и шире, и средње школе, и произвођачи сировина и дрвопрерађивача, тако да имамо сви корист – истиче начелник општине Милићи, Момир Лазаревић.

Осим донације амбасаде Швајцарске у износу од 218.000 КМ, до сада је у набавку машина, изградњу просторија, и обуку стручног кадра уложено око 300.000 КМ средстава УНДП-а и Владе Српске.