Обука из контролинга за представнике 11 предузећа

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа организује данас и сутра обуку из области контролинга за представнике 11 предузећа из Републике Српске с циљем стицања основних знања и техника из ове области која помаже управљање предузећем на основу прикупљања информација неопходних за доношење квалитетних одлука.
Директор Агенције Маринко Ђукић рекао је новинарима да су се на Јавни позив пријавили представници 22 предузећа, додавши да је за први циклус обука који траје до краја ове године одабрано 11 предузећа, док ће остале бити накнадно позване.
– Обука ће бити одржана у неколико модула, од којих први траје данас и сутра, а остала три модула предвиђена су за септембар, октобар и новембар, када је планирана и додјела сертификата о завршеној обуци – навео је Ђурић.
Он каже да се процјењује да ће ова врста обука пружити знатан ниво знања и информација полазницима и да ће они у својим предузећима бити у прилици да унаприједе пословање, најавивши да ће, ако резултати буду онакви какве се уистину очекују, ова врста активности бити настављена.

Предавач Славко Симић прецизрао је да је контролинг њемачка методологија управљања предузећем којом се прикупљају информације неопходне руководиоцима за квалитетно одлучивање при изради буџета, стратешком планирању, обрачуну трошкова и учинака, те планирању улагања.
Симић је истакао да је контролинг произашао из некадашњег плана и анализе у бившим југословенским републикама, те да је модернизован и да је у принципу ријеч о прилагођавању предузећа промјенама са квалитетним праћењем и прогнозирањем.
– Одабрана су најбоља предузећа и кандидати који имају највише способности за рад и преношење даљих знања – истакао је Симић и додао да ће полазници након обуке добити сертификате из области контролинга.

Полазник обуке Јелена Јочић из бањалучког предузећа „Крајина клас“ истакла је да у овом предузећи развијају контролинг.
– Очекујем да усвојим теоријска знања и практична искуства која ћу моћи да примијеним – рекла је Јочићева.
Директор предузећа „Optima Power“ из Модриче Давор Каралић изразио је очекивање да ће ова обука бити корисна, како за саме полазнике обуке, тако и за предузећа у којима ће се проводити контролинг.