Нових 2000 радних мјеста у Српској

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о подстицајима за запошљавање незапослених лица у РС којом ће се за ову намјену послодавцима додијелити око пет милиона КМ неповратних средстава, а овом мјером требало би да се обезбиједи 2 000 нових радних мјеста.
Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да ће послодавци за сваког новозапосленог радника добити 2 500 КМ, с тим да тај број радника морају задржати на истом нивоу најмање три године од закључења уговора.
– Корисници ових средстава могу бити мала и средња предузећа из области пољопривреде, шумарства, риболова, комплетне прерађивачке индустрије и грађевинарства, а право на запошљавање имају лица која се налазе на евиденцији Завода најмање 60 дана прије објављивања конкурса за додјелу – рекао је Тегелтија.
Према његовим ријечима, послодавци могу да користе ова средства ако запосле најмање 10, а највише 50 радника, уз изузетак за већи број радника по послодавцу, уколико Влада процијени да постоји интерес.
– Други услов је да послодавац редовно измирује своје обавезе по основу пореза и доприноса, додјела средстава вршиће се путем јавног конкурса, а уплаћиваће се 50 одсто средстава послодавцима кад радници почну да раде и 50 одсто након шест мјесеци – најавио је министар финансија РС. (СРНА)