Нове мјере подршке привреди

Влада Републике Српске одржала је јуче у Бањалуци, 64. сједницу, на којој је донијела Одлуку о привременој одгоди плаћања пореских обавезе, као мјеру за ублажавање посљедица и потешкоћа које привредни субјекти имају у пословању усљед ограничења уведених ради спречавања вируса корона у Републици Српској.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је на конференцији за новинаре, након сједнице, да се одлука односи на привремену одгоду плаћања обавеза по основу пореза на добит, као и на све накнаде које произилазе из завршног рачуна. Он је навео да се рок за плаћање ових обавеза који истиче 31.3.2020. године, одгађа до 30.6.2020. године.

„Обавеза по основу пореза на доходак по годишњој пореској пријави за порез на доходак за 2019. годину, која доспијева за плаћање 31.03.2020. године, привремено се одгађа до 30.06.2020. године“, саопштио је премијер Вишковић и истакао да сви субјекти који желе да остваре ову олакшицу треба да се обрате Пореској управи, како би добили одобрење.

Премијер Вишковић рекао је да је Влада донијела и одлуку да на три мјесеца, односно до 30.6.2020. године, пролонгира и плаћање обавеза по основу рата кредита привредних субјеката за април, мај и јуни, према Инвестиционо-развојној банци Републике Српске.

„Овдје је ријеч о директним пласманима ИРБ-а до 2015. године, али и средствима која су ишла преко пословних банака“, појаснио је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је одлучено да 50 одсто накнада за лична примања чланова Владе за март буду уплаћена на рачун Фонда солидарности Републике Српске.

Он је додао да се свим запосленим у јавном сектору, изузев здравства, препоручује да сами и на добровољној бази одлуче о томе да ли ће одређена средства од својих нето плата упутити према Фонду солидарности.

"Наша препорука је да то буде до пет одсто од нето плате за примања до 1.000 КМ, до 10 одсто за примања већа од 1.000 КМ. Препорука свим изабраним и постављеним лицима из Српске који обављају јавне функције, руководећим државним службеницима, те директорима јавних предузећа и слично да се одрекну дијела своје нето плате за март у износу до 20 одсто у корист Фонда солидарности за обнову Републике Српске", рекао је премијер Вишковић.

Он је рекао да је препорука Владе и да се све накнаде за управне и надзорне одборе, као и одборе за ревизију уплате у поменути фонд и поновио да је све на добровољној основи.

"Средства која се овако прикупе у Фонд биће намијењена искључиво за помоћ радницима у реалном сектору који су погођени ванредним мјерама али и појавом корона вируса. Овдје смо да покажемо солидарност према тим људима", рекао је премијер Вишковић.

Када је ријеч о субјектима који су погођени директно одлукама Владе, попут угоститеља, трговаца, малих предузетника и слично, премијер Вишковић је нагласио да је договор да послодавци исплате радницима нето плату, а да разлика до бруто плате буде на терет Владе и буџета.

"За те раднике Влада ће уплатити порезе и доприносе. У том смислу не желимо да нарушимо функционисање наших фондова", рекао је премијер Вишковић.

Он је најавио мјере и за раднике из неких других погођених сектора након што се сумирају подаци надлежних органа и организација.

"Завршетком марта или почетком априла имаћемо јасну ситуацију коме и у ком облику можемо помоћи у складу са могућностима буџета", рекао је премијер Вишковић.

Он је нагласио да се активно ради на успостави Фонда за помоћ привреди, који би требало да буде оперативан већ у мају.

"Ту ћемо обезбиједити одређена средства путем међународних кредитора. Аранжман са ММФ-ом од 165 милиона евра приводимо крају и очекујемо половином априла та средства оперативним за буџете ентитета", рекао је премијер Вишковић.

Он је додао да ће се емисијом обвезница и записа Републике Српске обезбиједити што више новца у поменути фонд за привреду.

"Молимо све да разумију позицију буџета и не очекују да ћемо моћи 100 одсто намиривати свима претпљене штете. Али сигурно је да ћемо се са свима солидарисати и притећи им у помоћ да спасимо што више реални сектор", рекао је премијер Вишковић и додао да међународне финансијске институције препоручују задуживање зарад очувања ликвидности, јавне потрошње и привредног амбијента.

Премијер Вишковић, који је и командант Републичког штаба за ванредне ситуације саопштио је да ће наредбе које је Штаб донио због појаве вируса корона највјероватније бити продужене, али да ће неке од мјера бити кориговане.

"Све наредбе Републичког штаба за ванредне ситуације истичу у понедјељак, 30. марта. Већ у понедјељак ћемо разговарати на сједници Штаба да све те мјере продужимо за 15 дана с тим да ће неке од мјера претрпјети корекције", рекао је премијер Вишковић.

Он је истакао да ће, између осталог, бити коригована Уредба о ограничавању цијена неких производа.

"Могуће је да ћемо ићи на варијанту да неке од намирница скинемо или додамо на листу или ћемо ограничити марже. Уредба ће сигурно бити коригована. Ресорно министарство је добило налог да до понедјељка анализира која је варијанта најлакше спроводива", каже премијер Вишковић.

Према његовим ријечима, вјероватно ће бити коригована и одлука о забрани кретања лица старијих од 65 година јер почетком априла слиједи редовна исплата пензија.