Нова група полазника едукована за квалитетнију припрему и провођење развојних пројеката

Обуку у области идентификације, припреме и провођења развојних пројеката завршило је 16 полазника из Бање Луке, Лакташа, Челинца, Мркоњић Града и Језера. Током четири дана интензивне обуке, према логичкој матрици која је најраспрострањенија код међународних и домаћих донатора, они су стекли довољно знања да могу самостално или у пројектном тиму радити на припреми и провођењу пројеката.

Руководилац Одјељења за стратешко планирање развоја малих и средњих предузећа и предузетништва Марица Берић у Развојној агенцији Републике Српске рекла је да су до сада реализоване 24 овакве обуке које је успјешно завршило 428 полазника из 51 јединице локалне самоуправе у Републици Српској.

“Кроз обуке је припремљено око 100 пројектних приједлога, од којих су 24 добила одобрење за финансирање из различитих извора, а вриједност пројеката је око 12 милиона КМ. Влада велико интересовање за ове обуке па смо до краја године планирали одржавање на још 7 локација”, рекла је Берић.

И кандидати који учествују на обуци у Бањој Луци имају само ријечи хвале за садржај и квалитет едукације. Ријеч је о запосленима у јединицама локалне самоуправе, локалним развојним агенцијама, јавним предузећима и институцијама на локалном нивоу.

Зоран Санковић из Туристичке организације Бања Лука каже да је ово једна од ријетких обука која на тако систематичан начин, детаљно и са пуно практичних примјера преноси знања полазницима.

„Научили смо како да усмјеримо наше пројекте, на шта посебно да обратимо пажњу како бисмо припремили квалитетан пројекат”, навео је Санковић.
Тамара Јошић из Туристичке организације Лакташи истакла је значај добро припремљених развојних пројеката за локалну заједницу, који би могли повући знатна средства из различитих фондова.
„То је посебно важно за сектор туризма, нарочито сада у периоду након пандемије, када радимо на побољшању туристичке понуде. Обука је врло квалитетна, а осим знања која смо добили већ смо успоставили сарадњу са колегама из других локалних заједница и институција са којима можемо радити у будућности“, рекла је Јошићева.

Нови модул обуке, који је уведен на приједлог ранијих учесника, односи се на објаст јавних набавки и изазвао је позитивне реакције код свих учесника.