Нема привредног раста без чвршће сарадње образовања и предузећа

Без чвршће везе средњег стручног образовања и послодаваца нема привредног раста и запошљавања – сагласни су учесници јучерашњег састанка који је у Бањој Луци организовала Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у оквиру програма „Прилика плус“ који подржава Влада Швајцарске, а у сарадњи са Министарством  просвјете и културе РС.
Циљ састанка, који је послужио као увод у велику стручну конференцију која ће се на јесен одржати у Бањој Луци, био је да се чују примјери добре праксе и искуства у повезовању средњег стручног образовања и привреде из БиХ и региона.      
Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић очекује да ће та искуства помоћи Републици Српској да уведе потребне промјене у средње стручно образовање.
– Кључно је повећање практичне наставе и сарадња већа између привредника и школа. Сви морамо преузети дио одговорности за квалитетнију школу и квалитетнијег радника на радном мјесту. Морамо направити такав систем да сви из образованог система буду одговорни за дио посла који је њихов и који доприноси квалитету образовања. Мислим да ћемо у томе успјети – увјерен је Малешевић.
Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић сматра да се мора утицати на свршене основце да уписују средње стручне школе, како би се скратио њихов пут од завршетка школовања до проналажења радног мјеста.
Као један од позитивних примјера он је навео град Приједор, гдје више нису тако атрактивни гимназија, економска и медицинска школа, већ машинска и електро школа.
– Потребно је што квалитетније проводити процес практичне наставе како би послодавци добили што компетентије свршене средњошколце и како би привреда постала конкурентнија – додао је Ђукић.
Менаџер програма „Прилика плус“ Емир Дервишевић, представио је овом приликом платформу у оквиру које Амбасада Швајцарске улаже средства у БиХ  нагласивши да је крајњи циљ лакше проналажење посла и задржавање квалитетних радних мјеста.
– Унапређењем средњег стручног образовања олакшавамо транзицију младих из свијета образовања у свијет рада. У тај процес је неопходно укључити компаније јер школе немају довољно средстава за то – рекао је Дервишевић.

    

Од земаља региона, Словенија је направила највећи искорак у овом погледу па актери у БиХ вјерују да ће њихова искуства бити добра основа за позитивне промјене у БиХ.
– Ми смо схватили да стручно образовање не може егзистирати ако не повежемо сферу образовања и сферу рада. Ми смо послодавце укључили у све фазе образовања, планирање, саставаљање наставних програма, а дио наставног плана се изводи на верификованим радним мјестима и код верификованих ментора послодаваца – појаснио је Елидо Бандељ из Центра за стручно образовање Словеније.
Добра искуства могла су се чути и из Црне Горе, али и појединих школа у БиХ које су већ направиле добре искораке.