Најбоља технолошка иновација тима „Хепоб“

Тим иноватора из Градишке „Хепоб“ побједник је овогодишњег такмичења за најбољу технолошку иновацију које је протеклог викенда одржано у Источном Сарајеву, а у којем је учествовало 19 тимова.
„Бити иновативан значи имати кључ успјеха који подразумијева ефикасност, ефективост, конкурентност и ново запошљавање“, истакао је министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић на проглашењу побједника.
Тим „Хепоб“ представио се са истоименом иновацијом која подразумијева хидроелектрични прекидач бојлера за загријавање воде, док је друго мјесто заузео тим „Несаломиви“ са иновацијом – флексибилни носач рекламе.
Треће мјесто заузео је „КАМ тим“ са производом који је сачињен од преклопне маске за мобилни телефон са спремником за таблете и алармном апликацијом за мобилни телефон.
Комић је навео да су у такмичењу учествовали тимови из Бањалуке, Градишке и Теслића.
„Имали смо полуфинале у које је прошло 11, а у вечерашњем финалу учествовало је шест тимова. Такмичење за најбољу технолошку иновацију је пун погодак. У протеклих 11 година имали смо више од 1.000 такмичара и подијелили више од 70 награда“, рекао је Комић.
Он је нагласио да је као резултат такмичења, које је почело прије 13 година у Србији и 11 година у Републици Српској, основано више од 10 фирми те остварен респектабилан број запослених.
„Надам се да ћемо такмичење за најбољу иновацију наставити и идућих година, јер остварује оно што је наш циљ“, рекао је министар Комић.
Он је напоменуо да сви тимови који учествују на такмичењу за најбољу иновацију бивају награђени.
„Све њих треба наградити, јер су сви вриједни и заслужили да добију награде. Нормално, у сваком такмичењу увијек је неко најбољи“, додао је Комић.
Он је истакао изузетну сарадњу са Привредном комором Србије и Министарством просвете, науке и технолошког развоја Србије, те тиму са Техничког факултета из Новог Сада и Металуршког факултета у Београду приликом организовања ове манифестације.
Помоћник министра просвјете, науке и технолошког развоја Србије Саша Стојановић рекао је да једна од екипа побјеђује, али да су побједници и сви остали учесници који своју идеју преточе у дјело, направе нови производ и покрену производњу.
„Данас се ништа на тржишту не може продати што није ново, јер је постојећа технологија већ заступљена у производњи и не можемо бити конкурентни“, додао је он.
Стојановић, који је уз министра Комића и члан жирија, напоменуо је да избор за најбољу иновацију има за циљ да подстакне иновативност, односно да подстакне људе да своје идеје покушају претворити у дјела која ће сутра да заживе на тржишту и да направе нове производе те покрену нове компаније.
Такмичење за најбољу технолошку иновацију одржава се на простору Републике Српске и Србије. У организацији ове манифестације учествује тим професора са Технолошког факултета и Факултета техничких наука у сарадњи са Привредном комором.
У вечерашњем финалном такмичењу за најбољу иновацију пласирали су се и тим „А2 аронија“ са иновацијом ликер од ароније, тим „Еко плант“ са иновацијом пелетирано и гранулирано стајско гнојиво са зеолитом и добрим бактеријама бациллус субтилис, те тим „Медни нектар“ са иновацијом раздвајач воска од меда.
Наградни фонд такмичења је 38.000 КМ.