Најбоља пословна идеја “Деда Симин ранч”

Пословна идеја «Деда Симин ранч», Ђорђа Шиља из Источне Илиџе освојила је прву награду у износу од 5.000 КМ за учешће у акцелератор програму који је током јуна и јула реализовала Развојна агенција Републике Српске на Палама. Друга награда од 3.000 КМ припала је Зорану Грујичићу са Пала за идеју  «Пројектовање, израда, транспорт и монтажа намјештаја по мјери од плочастих материјала», док су трећу и четврту награду у износу од по 2000 КМ подијелили Дарио Жерајић из Источног Новог Сарајева за пословну идеју JUICE BAR „Health station“ и Драганa Мацан  за идеју „Апи инхалациона комора“, такође из Источног Новог Сарајева. Програм је реализован у сарадњи са Економским факултетом Пале, Заводом за запошљавање Републике Српске, Градском развојном агенцијом Источно Сарајево, те општинама Пале, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Трново, Соколац и Источни Стари Град.
Првонаграђена породица Шиљ ће освојени новац уложити у проширење сеоског домаћинства које се налази у мјесној заједници Топлик.
“Ми се већ бавимо тиме, имамо одређену производњу, а циљ нам је сачувати сеоску чаролију, јер све више младих одлази у градове”, рекао је власник “Деда Симиног ранча” Ђорђе Шиљ.
Руководилац Одјељења за стратешко планирање развоја малих и средњих предузећа у Развојној агенцији Републике Српске Марица Берић рекла је да се за пројекат пријавило 11 тимова и појединаца, али да је њих девет дошло до краја двомјесечне обуке.
Она је рекла да су сви учесници добили неки вид подршке кроз акцелератор програм, који је новина у Републици Српској када је ријеч о подршци почетницима у послу.
“Подршка подразумијева едукацију, савјетодавну подршку, али и бесплатно кориштење просторија за рад у оквиру пословних инкубатора, те административно-техничку подршку”, рекла је Берићева.
Осим новчаних награда које су обезбијеђене из заједничког фонда који су формирали Развојна агенција Републике Српске и општине партнери у програму, обезбијеђен је и један број нефинансијских награда.
Економски факултет Пале обезбиједио је двије награде. Идеја «Дива натура» Убавке Трифковић са Пала добила је мјесто у Студентском предузетничком инкубатору на период од годину дана, док је идеја «Пансион за животиње ЗООМА» Немање Тешановића из Источног Новог Сарајева награђена плаћеним трошковима маркетинга/књиговодства за период од 6 мјесеци.
Градска развојна агенција Источно Сарајево наградила је три пословне идеје са плаћеном припремом и штампањем промотивних материјала: «Од идеје до производа – накит, сувенири и украсни предмети» Јадранке Андрић Икановић, координатора секције «Предузетништво» у средњој школи «28.јуни» из Источног Сарајева, «Дом за стара и изнемогла лица» Бориса Боровчанина са Пала и «Производња смокија Flipsy snack» Јелене Симовић из Сокоца.
Из Развојне агенције Српске наводе да се акцелератор програм спроводи у Бијељини, те да је у плану да до краја године буде организован и у Чајничу, Рогатици, Новом Горажду, Рудом, Фочи и Вишеграду.