Најављено успостављање Гарантног кредитног фонда

Главни координациони тим, којег чине предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић, анализирао је донесене мјере за подршку привреди и разматрао мјере које су у припреми за подршку привреди и локалним заједницама. 
У саопштењу, након сједнице, наведено је да се једна од мјера односи на успостављање Гарантног кредитног фонда као вида подршке малим и средњим предузећима кроз давање гаранције за узимање кредита код пословних банака за финансирање обртног капитала и ликвидност.

– Такође, у припреми је и успостављање Компензационог фонда за подршку привреди и здравственом сектору и Фонда за подршку локалним заједницама и предузећима од локалног значаја – најављено је у саопштењу.

Главни координациони тим упознао се и са током разговора који се воде са Међународним монетарним фондом, Свјетском банком, Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и Европском комисијом, с циљем обезбјеђивња донаторских и кредитних средстава за борбу против вируса корона и санирању посљедица пандемије.

Разговарано је и о ефектима донесених мјера на територији Републике Српске у сузбијању пандемије и јачању способности здравственог сектора.

Главни координациони тим и данас је апеловано на грађане да се стриктно придржавају свих препорука надлежних инстутуција, када је ријеч о заштити од вируса корона, као и на лица којима је одређена кућна изолација да се строго придржавају прописаних мјера.