Награђене најбоље пословне идеје у оквиру пројекта Акцелeратор

Најбоља пословна идеја у оквиру акцелератор пилот програма је идеја Креативне радионице „ИН идеја“ из Приједора. Њихов план је производња дрвених дидактичких играчака.

Тако је одлучио стручни жири након што су сви учесници пилот програма представили своје пословне планове на такмичењу које је прошлог петка организовала Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у Приједору. Пилот програм је главна активност у оквиру пројекта Акцелератор који агенција реализује у сарадњи са Агенцијом за економски развој града Приједора и пројектом FORESDA. Пројекат суфинансира Европскa унијa кроз Интеррег Дунавски транснационални програм, из средстава ERDF и IPA фондова.

Члан побједничког тима „ИН идеја“ Мирјана Петош изјавила је да су овакви пројекти од непроцјењивог значаја, јер учесници добијају неопходна знања, као и финансијску подршку за развој пословне идеје.

– Предавања су била квалитетна, као и предавачи. Усвојили смо многа знања и трудили смо се да максимално искористимо све пружене информације и да се посветимо развоју наше пословне идеје – рекла је Петошева.

Најбољу пословну идеју Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа наградила је са 3.000 КМ, а добили су и могућност инкубације у посебно опремљеном простору Агенције за економски развој града Приједора. Награду инкубације освојиле су још двије пословне идеје – Маркетиншка агенција MW Solutions из Приједора и Агенција за промоцију домаћих производа и малих произвођача PRimago из Прњавора.

Руководилац Одјељења за стратешко планирање развоја малих и средњих предузећа у Републичкој агенцији за мала и средња предузећа и менаџер пројекта Марица Берић истакла је да је ово нови вид подршке за почетнике у пословању.

– Изузетно смо задовољни постигнутим резултатима. Надамо се да ћемо у наредном периоду примијенити знања стечена током провођења пројекта. Учесници су кроз њега добили и знања из неких других европских земаља. Очекујемо да ће овакав вид подршке постати константа у Републици Српској – рекла је Берићева.

Она је појаснила да је програм намијењен почетницима у пословању које се заснива на иновацији, знању и новим технологијама и подразумијева континуирану подршку која обухвата бесплатне обуке, простор за рад, савјетодавну, административну и техничку подршку.

Кроз пилот-програм прошло је девет пословних идеја, од 15 колико се пријавило на јавни позив. Полазници су у два мјесеца прошли кроз интензивну обуку. Ту је била садржана и савјетодавна подршка, простор за рад у пословном инкубатору, могућност промоције, и што је најважније информације о изворима финансирања.

Ово је други акцелератор пилот-програм, а претходни је проведен у Бањалуци почетком године.