Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић посјетио Агенцију – Презентован Предузетнички портал Републике Српске

Републичку агенцију за развој малих и средњих предузећа данас је посјетио министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић који је са директором Агенције Маринком Ђукићем и сарадницима разговарао о најзначајнијим активностима које Агенција тренутно проводи.
Данашња посјета била је у функцији оперативне реализације недавно усвојене Стратегије развоја МСП у Републици Српској 2016-2020 у оквиру које и Агенција има бројне активности.
Министар Ђокић похвалио је овом приликом резултате које Агенција остварује у контексту подршке и подстицања развоја малих и средњих предузећа и предузетништва у Републици Српској.
„Треба имати у виду да је у Републици Српској 99,8% свих регистрованих привредних друштава из категорије малих и средњих предузећа што значи да ће још дуго времена наша економија почивати на резултатима које ће остваривати ова структура привредних субјеката. И зато је ова агенција за нас од изузетно великог значаја. Они су то кроз низ досадашњих  пројеката и потврдили. Ова агенција има добру сарадњу не само на простору РС, него се путем Европске мреже предузетништва развија и на знатно шири простор, на глобалном нивоу, гдје желимо да будемо присутни, и већ видимо бројне ефекте и предности који су у претходном периоду  остварени кроз наше чланство у тој асоцијацији“ – нагласио је Ђокић.
Министар је истакао да постоји застој у верификацији програма COSME у институцијама БиХ због чега наши привредници не могу да користе значајна средства, па је упозорио одговорне да убрзају ту активност.
Министар Ђокић присуствовао је данас и презентацији Предузетничког портала Републике Српске, пројекта који је Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа реализовала у сарадњи са ресорним министарством. Ријеч је о јединственој онлајн платформи у РС и БиХ у оквиру које су обједињене и систематизоване најважније информације које су потребне предузећима, предузетницима, али и онима који желе покренути пословну кативност.
„Идеја о порталу постоји дуго времена и ми смо успјели да у протеклој години заокружимо ту причу. На овај начин желимо помоћи предузетницима и предузећима да лакше дођу до потребних информација. До сада су их проналазили на разним веб страницама, у пословним водичима, брошурама и сл. а сада све то имамо на једном мјесту, од развоја пословне идеје до покретања и развијања посла“ – истакао је директор Агенције Маринко Ђукић.
Министар Ђокић честитао је Агенцији и колегама из Министарства на добро обављеном послу истакавши да ће се Предузетнички портал РС тек развијати, те да постоји максимална отвореност у погледу нових иницијатива које могу да га обогате и приближе свима којима требају информације о бољим пословним могућностима.
Успостављање Предузетничког портала РС финансијски је подржала Европска банка за обнову и развој. Представник банке Зихнија Хасовић рекао је да су средства обезбијеђена из пројекта „Подршка конкурентности МСП“ који финансира Европска унија.
„Ради се о врло значајнм пројекту за нас, првенствено зато што се овај наш пројекат наслања на АКТ о малим и средњим предузећима који се базира на 10 принцима. Један од њих је подршка предузетништву, а други „Мисли на мала предузећа првенствено“, тако да се идеја о порталу одлично уклопила у ово што ми радимо и што је идеја ЕУ и нас у ЕБРД“ – рекао је Хасовић.
Директор Агенције најавио је данас и Други форум о привредној сарадњи Републике Српске и Србије који Агенција у сарадњи са Развојном агенцијом Србије организује у Новом Саду од 17. До 19. новембра.
„У оквиру форума биће организовани пословни сусрети, у оквиру Европске мреже предузетништва, на којима ће осим предузећа из Србије и Српске учествовати и предузећа из Мађарске, Румуније, Бугарске, Словеније, а најављено је учешће предузећа из још неких земаља. Рок за регистрацију је 14. новембар па овом приликом позивам сва наша предузећа која имају интерес да се пријаве. То ће бити добра прилика да се привредници, окупе, разговарају, да понуде своје производе и услуге, разговарају са партнерима из других земаља и тако унаприједе своју производњу и пласман својих производа“ – истакао је Ђукић.
Форум је подржала Влада РС и ресорно министарство, па је министар Ђокић нагласио да је форум одлична прилика за још јаче повезивање двије републике, али и допринос даљем развоју наше економије.