Креативне идеје спремне за тржиште

Република Српска има снажан иновативни и стваралачки потенцијал који је идејама и креативним способностима спреман да закорачи на тржиште, што су потврдила и вишегодишња такмичења за најбољу технолошку иновацију, рекла је помоћник министра за технологију у ресорном министарству Српске Биљана Војводић.
Војводићева је у Бијељини, пред почетак полуфинала такмичења за најбољу технолошку иновацију 2017. године у Републици Српској које организује ресорно министарство, рекла да је у овим такмичењима у Српској, од када су почела да се организују 2007. године, учествовало више од 250 тимова са више од 1.000 такмичара.
Она је као примјер навела једну фирму која је настала и развијала се током такмичења, те је имала годишњи приход 50 пута већи од износа средстава које Министарство науке и технологије Републике Српске улаже као наградни фонд у ово такмичење.
„Такмичење дефинитивно испуњава своју сврху, што је потврђено на посљедњој заједничкој сједници влада Републике Српске и Србије, на којој је разматрана информација о овом заједничком пројекту. Оцијењено је да такмичење у сваком случају треба да буде настављено“, рекла је новинарима Војводићева.
Истичући да Република Српска има значајан потенцијал у овој области, Војводићева је рекла да о томе свједочи чињеница да постоји довољан број креативних иновација које ће се такмичити у финалу 15. децембра у Источном Сарајеву.
„Министарство науке и технологије Српске организује промоцију такмичења по свим градовима, а наградни фонд који обезбјеђује је 35.000 КМ за шест радних тимова“, рекла је Војводићева.
Она је подсјетила да су од прошле године уведене посебне награде за најуспјешнији средњошколски и најуспјешнији студентски тим у износу од по 1.500 КМ.
„Циљ нам је да иновативне активности највише популаришемо код младих“, рекла је Војводићева и додала да све остале активности раде заједно са Факултетом техничких наука из Новог Сада и Технолошко-металуршким факултетом у Београду.
Према њеним ријечима, тимови пролазе веома озбиљне техничке рецензије у више кругова, тако да имају могућност да ураде и пословне моделе и нађу начин да се њихова иновација појави на тржишту.
Координатор такмичења за технолошке иновације у Србији и у Републици Српској Драган Повреновић каже да се ове године на такмичењу нашао велики број иновација које су имале заједнички механизам рада, осим што се полуфинале и финале одржавају посебно у Српској, а посебно у Србији.
У Србији ће финале бити одржано 27. децембра, а 15. децембра је финале за Републику Српску.
„Најважније је да смо показали какав потенцијал, и стваралачки и иновативни, имамо на обје стране. Сви показатељи и у Српској, и у Србији говоре о томе да смо на добром путу, односно да сви наши такмичари који наставе рад на самом тржишту, што је наш основни мотив, показују завидне и чак одличне резултате“, рекао је Повреновић новинарима.
Он напомиње да је такмичење за најбољу иновацију отворено за све становнике Српске и Србије, без обзира на узраст и образовање, односно намијењено је онима који су храбри и желе да закораче у иновативност.
Такмичење за најбољу иновацију одржава се у Србији 13 година, а у Републици Српској од 2007. године.
„Данас имамо неколико десетина предузећа која су настала захваљујући овом такмичењу, а када је ријеч о патентирању, онда треба рећи да је најбољи патент ако изађете на тржиште и освојите га“, истакао је Повреновић и закључио да су ово само добри показатељи због којих би се у наредном периоду требало још више окренути улагању у ову област.

Извор: СРНА