Кластери брже развијају туризам

У оквиру 11. Сајма привреде и туризма у Дервенти је одржан састанак  представника туристичких организација из Добоја, Брода, Теслића, Модриче, Шамца, Козарске Дубице и Лакташа, те представници Републичке агенције за мала и средња предузећа, Центра за локални и регионални развој – ЦЕЛОР и Развојне агенције из Челинца.
Учесници састанка закључили су да је за бржи и квалитетнији развој туризма у Републици Српској неопходно кластерско увезивање туристичких организација и других субјеката.  За почетак, потребно је идентификовати туристичке субјекте заинтересоване за удруживање и организовати посјету сличном кластеру региону.
Бојан Ћудић, руководилац Одјељења Европске мреже предузетништва у Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа представио је овом приликом законску регулативу из области кластера, а говорио је и о кластерима у Републици Српској, међународним пројектима из ове области у којима је учествовала Агенција, као и искуствима Агенције у развоју кластерских иницијатива.
– Удруживање јавног и приватног сектора око заједничког интереса веома је важно, а у случају туризма ријеч је о туристичким пакетима, пројектима, тржиштима и другом – нагласио је Ћудић.
У другом дијелу састанка, учесници су размјенили искуства и разматрали начине удруживања.