Кинески инвеститори заинтересовани за улагања у Сокоцу

Представници Кине који заступају државне компаније изразили су жељу да истраже могућност инвестирања у области текстилне индустрије и производње електричне енергије из обновљивих извора на подручју општине Соколац, изјавио је начелник ове општине Милован Бјелица.

Након разговора са представником кинеског удружења Један појас – један пут Љу Јуом и његовим сарадницима, Бјелица је истакао да је општина Соколац отворена за даље разговоре с обзиром на то да располаже капацитетима који су у фокусу пажње кинеских инвеститора.

Наши гости би жељели да се овдје успостави фабрика из области текстила која би запослила стотињак радника, укључујући раднике соколачке фабрике ћилима, али ћемо разговоре о овој и осталим могућностима наставити након што обиђу и друге дестинације у Републици Српској – изјавио је Бјелица новинарима.

Љу је истакао да кинеске компаније имају добре односе са БиХ и Републиком Српском, те да су отворени за разговоре за све теме о кинеским инвестицијама у овом региону, преноси БЛ портал.

Директор соколачке фабрике тепиха Миодраг Дупљанин нагласио је да је ријеч о првом састанку у којем делегација из Кине испитује тржиште и потенцијалне локације за сарадњу у којој би се њихови производи у области текстилне индустрије довозили на дораду и враћали на тржиште ЕУ.

Иницијатива Један појас – један пут позната је као стратегија свеукупног развоја и оквир потенцијалних веза и модела за успостављање дубљих односа Кине и свијета.

Извор: ba.ekapija.com