Како искористити браунфилд локације за покретање привредне активности

Више од 50 представника из 32 јединице локалне самоуправе у Републици Српској учествовало је на радионици „Ревитализација браунфилд локација у привредне сврхе“ коју је јуче организовала Развојна агенција Републике Српске.

Уводничар у тему била је  доц. др  Тијана Вујичић са Архитектонско-грађевинског факултета у Бањалуци, а регионална искуства презентовао је Предраг Деретић из Развојне агенције Србије. Искуства и изазове из оквира домаћих јединица локалне самоуправе, те неке моделе за њихово превазилажење презентовали су Бојан Јојић из Развојне агенције града Приједора – Преда, Јелена Радуловић из Градске управе Зворник, те Витомир Војичић из Општинске управе Љубиње.

Сама тема наметнула се као резултат савјетодавних посјета јединицама локалне самоуправе током којих је примјећено да су поједине ЈЛС релативно успјешније превазишле проблем ревитализације браунфилда, док друге имају значајних потешкоћа и изазова у овом процесу. Тема је још значајнија ако се има у виду да је скоро трећина инвестиционих локација које су регистроване у бази коју је успоставила Развојна агенција Републике Српске, чине управо браунфилди.

Циљ радионице био је да се сугеришу практичне смјернице за ревитализацију браунфилда, бољу искоришћеност земљишта као ограниченог ресурса које имају на располагању јединице локалне самоуправе, са жељом да се с друге стране допринесе стварању љепшег, угоднијег и здравијег амбијента за живот и рад.