Искуство с менторинг услугом компаније SATWORK d.o.o. Бања Лука

Мудрост је користити менторинг кад сте тржишни лидери

„Добробити менторинга у компанији SATWORK д.о.о. Бања Лука је лако побројати, а корист је дугорочна и лако мјерљива“, кажу у овој компанији. Лидери у сектору сателитског праћења возила, контроле потрошње горива и сродних услуга, навикли су и радо прихватају иновације па је сарадња с ментором из Развојне агенције Републике Српске била продуктивна и ефикасна.

SATWORK је од раније су сертификован ISO стандардима,  што је олакшало дијагностификовање подручја унапређења.

Драженка Палић, директорка маркетинга и продаје

„Ипак, много више од простог препознавање потреба је унапријеђено кроз менторинг и то у финансијама, маркетингу и набавци важне опреме која омогућава компанији са традицијом да остане иновативна и конкурентна по свим параметрима”, објашњава Драженка Палић, директорка маркетинга и продаје.

Напомиње да су стална мјерења и унапређења неопходна, посебно у вријеме експанзије ИТ индустрије чије су темеље и сами постављали.

Шта је менторинг промијенио?

Конкретни резултати су дошли у виду оптимизације у процесу фактурисања којa je олакшалa извјештавање сектора финансија, и представља додатни алат и смјерницу за продају.

И маркетинг сектор је одлично искористио менторинг током коjeг је Landing page web странице компаније значајно унапријеђен садржајем, структуром и изгледом, а тиме је побољшана приступачност страници и информацијама. Креиране су и брошуре у два формата, са фотографијама и дизајном високог квалитета, које обогаћују садржај сајамским наступима компаније али и олакшавају посао продаји.

Аплицирање за пројекте, грантове и сличне активности нису биле стране SATWORK-у ни раније али је током менторинга ова активност донијела изузетне резултате. Конкретан резултат је инвестиција у сервере коју су кроз пројекат успјели да добију.

”Менторинг је омогућио да сагледамо ширу слику, убрзамо процесе увођења неопходних унапређења, осигурамо додатна средства из неких пројеката и да лакше управљамо огромним количинама података који нам пристижу сваке секунде,” каже Драженка Палић нагалашавјући да је посебно важна  корист за компанију чињеница да послује на, засад, пет тржишта а сва унапређења примијењена су кроз цијели систем SATWORK-a.

Менторинг подршка је важна у свим фазама развоја фирме. Увијек постоји простор за унапређења а увијек постоји и потреба да се иде укорак, ако не и корак испред времена и трендова.

”Вриједност менторинга није само у оном што се уради у тој фази док је ментор у предузећу, него и у чињеници да знате да радите добру ствар за фирму, за људе и за процесе у фирми. Знате да постоји систем какав је менторинг који вас води кроз процес и да тај процес треба да се понавља да би вриједне компаније задржале и увећале вриједност,” закључује Драженка Палић.

Менторинг систем подршке малим и средњим предузећима и предузетницима у Републици Српској успоставила је Развојна агенција Републике Српске уз подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу  – JICA.