Иновативним предузећима представљене могућности за добијање бесповратних средстава

Иновативна предузећа из Добоја, Модриче, Дервенте, Брода, Теслића, Шамца, Петрова, Станара и Жепча која требају финансијска средства такође могу рачунати на подршку Challenge фонда. Који су критеријуми додјеле бесповратних средстава и на који начин се пријавити на јавни позив појашњено је на данашњој презентацији у Добоју коју је организовала Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у сарадњи са Агенцијом за развој МСП Добој.
Директор РАРС Маринко Ђукић појаснио је присутним привредницима да је Challenge фонд успостављен у оквиру пројекта “Изазов за промјене” који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу – СИДА, а реализују РАРС и Сарајевска регионална развојна агенција-СЕРДА.
– Укупна вриједност пројекта је 3.200.000 евра, од чега ће 2.300.000 евра кроз грантове бити директно додијељено привредним субјектима у БиХ која задовоље критеријуме. Максималан износ грант средстава доступан за stаrtap износи 10.000 евра, а 30.000 евра за микро, мала и средња предузећа до 250 запослених, с тим да морају обезбиједити и властито учешће од минимално 50 одсто.  Пројекти треба да имају иновативну пословну идеју, производе или услуге које треба да смање незапосленост, повећају конкурентност и одрживи развој – рекао је Ђукић.
Истакнуто је да се, између осталог, бодује ниво иновативности, географски обухват, квалитетан опис пројекта, изводљивост и одрживост са јасним описом капацитета апликаната који могу бити предузетници, задруге и предузећа, те друштвена корист са нагласком на запошљавање младих и жена.
Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Добој Предраг Ђурић позвао је заинтересоване да се за додатне информације обрате добојској Агенцији.