Иновативним компанијама из Босне и Херцеговине ускоро доступна средства Challenge fonda

Захваљујући средствима Шведске агенције за међународни развој и сарадњу – Sida/Амбасаде Шведске у Босни и Херцеговини успостављен је Challenge to Change, C2C, програм. Проводиће га Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа (РАРС) и Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА. Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска. Главни циљ пројекта је јачање привредног развоја у БиХ, као и сарадње Шведске и БиХ.
У Босни и Херцеговини постоје многе пословне идеје које се не могу реализовати због недостатка дисперзије капитала. С обзиром на тренутну ситуацију у БиХ, Sida је препознала потребе за развој новог инструмента подршке иновацијама  и развоју бизниса и подржала успостављање Challenge програма у Босни и Херцеговини.
Укупни буџет Challenge to Change програма је 30 милиона шведских круна, око 3,2 милиона ЕУР.  C2C ће бити отворен за MМСП из цијеле БИХ, али и Шведске, као и startupe који имају иновативне пословне идеје, производе или услуге који могу довести до повећања броја запослених, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ. Компаније које задовоље успостављене критеријуме моћи ће добити грант средства у износу максимално 30.000 евра, што представља  50% укупне инвестиције. Објава првог јавног позива предвиђена је за крај априла ове године.
Постоји значајна бх. дијаспора у Шведској, са великим интересом да допринесе развоју Босне и Херцеговине, тако да ће кроз C2C бити истражена и могућност кориштења искустава бх. дијаспоре у Шведској.
Надамо се да ће C2C програм допринијети повећању броја запослених, учешћу жена у економском развоју, као и свеукупном  економском расту.