Имплементација Система ваучера за мала и средња предузећа

"Подршка малим и средњим предузећима – имплементација Система ваучера за мала и средња предузећа у Босни и Херцеговини", била је тема округлог стола који је данас одржан у Сарајеву поводом завршетка пројекта "Подршка ЕУ изградњи институционалних капацитета за регионални и локални економски развој и развој малих и средњих предузећа у БиХ (ЕУРЕЛСМЕД)" крајем октобра.

Систем ваучера је проведен у сарадњи с Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа Републике Српске, регионалним развојним агенцијама у БиХ и другим организацијама за економски развој.

По ријечима вође пројекта ЕУРЕЛСМЕД-а Давида Миллера, за вријеме провођења пројекта од септембра 2009. до октобра 2012. године, остварена је основна мисија. Циљ је био објединити досадашње напоре уложене у подстицање економског раста и отварање нових радних мјеста, а такођер се жељело допринијети стварању основе за одрживи развој и економски дијалог, као и увести нове иницијативе за регионални и локални развој.

Систем ваучера за мала и средња предузећа дјелује од јануара ове године на подручју цијеле БиХ. Програм субвенционира трошкове услуга пословне подршке за мала предузећа, пружа једноставан приступ консултантским услугама и обукама да би се омогућило малим и средњим предузећима да повећају своју конкурентност, развој и раст, а и помаже у јачању услуге пословне подршке у БиХ.

Путем тог система ваучера проведено је више од 150 прегледа предузећа и консултантских услуга, као и обука за више од 150 власника и менаџера малих и средњих предузећа.

Путем ЕУРЕЛСМЕД пројекта ЕУ је осигурала почетно финансирање Система ваучера од 120.000 еура, а мала и средња предузећа су партиципирали у трошковима с додатних 70.000 еура. (екапија)