Изабрани најбољи ментори за мала и средња предузећа

Најбољи ментори за мала и средња предузећа у Републици Српској за 2022. годину су Вања Тодоровић из Градске развојне агенције Бањалука и Адријана Рац из Градске развојне агенције Источно Сарајево. Најбоље менторе бирали су колеге ментори, представници локалних развојних агенција, РАРС-а, локалних заједница и друге званице, на основу јасно утврђених критеријума. Ово је други избор најбољих ментора који организује Развојна агенција Републике Српске у сарадњи с Јапанском агенцијом за  међународну сарадњу (JICA).

Награде најбољим менторима уручили су директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић и JICA експер Шинћиро Като.

– Захваљујући јапанским донаторима али и колегама из Развојне агенције Србије, који су са нама несебично подијелили своје знање и искуство, усвојили смо најбоље праксе у пружању менторинг услуге чији значај већ препознају привредни субјекти широм Републике Српске. Данашњи свечани догађај био је још једна прилика да размијенимо искуство и да симболично одаберемо најбоље међу најбољима као одређени вид подстрека за будуће менторске ангажмане. Дугујемо захвалност и Министарству привреде и предузетништва Владе Републике Српске, на подршци развоју менторинг система – рекао је Ђукић.

JICA стручњак задужен за регионални развој Шинћиро Като истакао је да је ментгпринг у Републици Српској много напредовао од 2017. године када је почело провођење пројекта који је подржала JICA.

– Рекао бих да је разлог томе велика преданост и изузетни односи Развојне агенције, локалних агенција и Министарства. Видјели смо сјајне примјере ментора и срећан сам што сад улазимо у нову фазу и напредни ниво који укључује додатне обуке ментора, али и тренинг за тренере – рекао је Като.

Проглашењу најбољих ментора претходило је представљање изузетних примјера услуге менторинга у малим и средњим предузећима у Републици Српској из различитих сектора, који су постигли унапређења у унутрашњој организацији, маркетингу, продаји, јачању одрживости, приступу грантовима и инвестицијама и другим областима.

У оквиру манифестације приказан је и кратки видео са успјешним примјерима менторинга у протеклом периоду, а презентован је и примјер добре праксе у бањалучкој компанији „ELAS metalexpert“.

Менторинг услуга је бесплатна, нефинансијска услуга за микро, мала и средња предузећа која помаже предузећима да сагледају своје пословање, дефинишу потенцијал за раст и креирају стратегију за даљи развој.

До сада је Развојна агенција Републике Српске омогућила бесплатну менторинг услугу за 66 пословних субјеката коју је пружило 58 сертификованих ментора, од Новог Града до Требиња.