За унапређење прекограничне сарадње БиХ-Србија 4,6 милиона евра

Европска унија додијелиће, у оквиру другог позива за прикупљање пројектних приједлога, 4,6 милиона евра за пројекте прекограничне сарадње БиХ и Србије што би требало да унаприједи добросусједске односе у овом подручју, речено је јуче на свечаној конференцији у етно-селу „Станишићи“ код Бијељине.
Након првог позива, који је завршен, 18 пројеката добило је пролазну оцјену, односно уговоре за износ од 2,6 милиона евра.
-Основни разлози за објаву другог позива јесу унапређење социо-економске ситуације у региону, унапређење добросусједских односа, као и припрема за структурне фондове – истакли су представници ЕУ.
На конференцији се окупило више од стотину представника надлежних институција из БиХ и Србије, привредних комора и развојних агенција, те локалних заједница ове двије земље, како би стекли увид у различите аспекте имплементације Програма прекограничне сарадње.
Програм Прекограничне сарадње БиХ-Србија укључује 31 општину из подручја Србије и 67 из БиХ и има за циљ да стимулише привреду и смањи од релативне изолације програмске области јачањем заједничких институционалних мрежа и капацитета људских ресурса.
Други јавни позив отворен је 5.септембра и трајаће до 5.децембра 2011. године. Више информација на http://www.srb-bih.org/index.php?lnk=vesti&lng=sr&ID=26