За припрему и провођење пројеката едуковано више од 550 особа широм Српске

У Мркоњић Граду данас је завршена обука из области идентификације, припреме и провођења развојних пројеката коју је Развојна агенција Републике Српске организовала за представнике развојних агенција, локалних заједница и институција из ове и општина Рибник и Језеро.

Обуку је успјешно завршило 14 полазника који су сада оспособљени да самостално или у пројектом тиму припремају и реализују пројекте према методологији коју користи већина међународних и домнаћих донатора.

У оквиру овог циклуса полазници су радили на развоју три пројектне идеје – унапређење безбједности учесника у саобраћају на подручју општине Мркоњић Град, изградња туристичке инфраструктуре и валоризација потенцијала у туризму у општини Рибник, те упостављање ефикаснијег и бољег система за прикупљање и третман отпада на подручју општине Језеро.

Међу учесницима обуке су и Тања Росић из општине Језеро и Бранка Радић из Мркоњић Града.

„Мислим да смо усвојили доста знања, првенствено ми који се први пут сусрећемо са писањем пројеката“, рекла је Росићева, док је Радићева захвалила Развојној агенцији Српске што је препознала потребу да се и ове општине укључе у овакав вид значајне едукације.

Обука је организована у сарадњи са општинском Агенцијом за привредни развој.

Обука у Мркоњић Граду је 31. по реду коју је Развојна агенција Републике Српске организовала у протеклом периоду, а обучене су укупно 563 особе из 55 јединица локалне самоуправе.

За ову активност Агенција је добила и престижну награду Европске асоцијације регионалних развојних агенција за најбољу праксу у сарадњи са локалним управама и јачању њихових капацитета.