За подршку запошљавању у реалном сектору 42 милиона

У Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци јуче је промовисан Пројекат подршке запошљавању у реалном сектору финансиран кредитом Свјетске банке у укупном износу од 50 милиона евра од чега ће Република Српска добити 21 милион евра, а којим је предвиђено запошљавање око 16.000 људи у БиХ.
„Ријеч је о кредиту Свјетске банке за Пројекат подршке запошљавању у износу од 42 милиона КМ за Републику Српску, који ће се четири године сукцесивно повлачити и намјенски бити за плаћање доприноса и пореза за све оне послодавце који запосле нове људе који су евидентирани на Заводу за запошљавање Српске“, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.
Он је напоменуо да је овај Пројекат подршка запошљавању искључиво у реалном сектору, како би се стимулисало запошљавање младих људи и жена, као и људи који имају више од 40 година, а дуже од годину дана су на евиденцији Завода за запошљавње.
Савановић је додао да Влада Републике Српске акционим програмима запошљавања покушава да повећа број запослених у односу на број незапослених лица.
„Ове мјере су предвиђене и Реформском агендом у свим процесима који су предвиђени у Економској политици Владе Републике Српске“, рекао је Савановић новинарима.
Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић навео је да ће Завод издвојити 14 милиона КМ властитих средстава за ову годину за запошљавање 4.900 лица.
„Ово је могућност да Влада Републике Српске, кроз Пројекат који ће имплементирати Завод, награди оне послодавце који уредно плаћају доприносе и све што је потребно према држави“, истакао је Вујичић.
Он је рекао да ће Пројекат подршке запошљавању у реалном сектору трајати четири године, те да је на годишњем нивоу могуће повући средства од око 10 милиона КМ и то искључиво у реални сектор.
Представник Свјетске банке Миреј Овадија рекла је новинарима да је овај Пројекат само једна од мјера на којој Свјетска банка сарађује са Владом Републике Српске у виду подршке Реформској агенди 2015-2018.године.
„Овај Пројекат је важан за Свјетску банку, јер промовише рад и запошљавање из Реформске агенде, као и због аспекта учења, јер ће довести до много иновација“, истакла је Овадија.
Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је новинарима да је овај Пројекат добра прилика за послодавце који запосле нове раднике у реалном сектору да добију рефундацију пореза и доприноса.
„Када запослимо радника на крају године Пореска управа Републике Српске утврди колико је износ пореза и доприноса уплаћен за новозапослене раднике и до половине године нам се тај износ врати“, појаснио је Тривић.

Извор: Влада РС