За писање и провођење пројеката обучени и представници Организацијe породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске

Развојна агенција Републике Српске у сарадњи са Организацијом породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске реализовала је од 28. новембра до 1. децембра 2023. године у Источном Новом Сарајеву још један циклус обуке „Инструменти за идентификацију, припрему и провођење развојних пројеката“. Обука је овај пут била намијењена представницима ове и Борачке организације Републике Српске.

Уз подршку стручног ментора, полазници су на конкретним примјерима учили како да, самостално или у тиму, припреме пројектни приједлог према приступу логичке матрице која представља најраспрострањенију методу коју примјењују међународни и домаћи донатори.

Предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Исидора Граорац рекла је да ће им писање пројеката у будућности бити све потребније јер финансирање на локалном, али и републичком нивоу, захтијева све компликованију процедуру и попуњавање образаца.

„До сада нисмо имали прилику да аплицирамо, нити пишемо, нити да се бавимо пројектима већих вриједности. Чињеница је да финансирање које је сада на снази, путем локалних заједница или Министарства, захтијева компликованије принципе. Вјерујем да ће нам обука свима добро доћи и да ћемо је окончати са много већим знањем, те убудуће самостално моћи писати пројекте“, рекла је Граорчева.

Развојна агенција Републике Српске до сада је реализовала 36 циклуса обуке коју је успјешно завршило 668 полазника из 55 локалних заједница у Српској. Чак 38 пројеката, на којима се радило током обука, обезбиједило је суфинансирање средствима у износу већем од 14 милиона КМ.