Заједничким снагама до још ефикасније подршке привреди

Годишњи координациони састанак са представницима локалних развојних агенција и одјељења за привреду/развој градова и општина Републике Српске, Развојна агенција Републике Српске организовала је у петак, 16. октобра 2020. године у Добоју. Ријеч је о редовној активности чији је циљ размјена искустава и добрих пракси, као и разматрање могућности за унапређење међусобне сарадње како би се унаприједио квалитет услуга које ове институције пружају привредницима.
Састанку је присуствовао и министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.
Развојна агенција Републике Српске представила је овом приликом најзначајније активности са посебним акцентом на активности које се односе на нову надлежност агенције – привлачење и реализацију улагања. Колегама из локалних развојних агенција и локалних заједница презентован је информациони систем чију окосницу чине двије базе – база локација и база добављача. Оне иницијално садрже податке о расположивим локацијама за инвестирање у Републици Српској, као и предузећима која имају капацитет да постану добављачи потенцијалним и постојећим инвеститорима. Ове двије базе даље ће се допуњавати и ажурирати у сарадњи са општинама и градовима, као и самим компанијама које су заинтересоване да на овај начин постану још видљивије инвеститорима.
Једна од тема била је и Заштита интелектуалне својине у контексту ЕУ програма, а представљени су и актуелни пројекти и програми које проводи РАРС: Акцелератор, пројекат „DanubeChance2.0“ и „eDigiStars“.
Такође, на састанку су презентовани и примјери добре праксе локалних развојних агенција из Бање Луке, Источног Сарајева и Градишке.
На крају је дискутовано о могућностима унапређења међусобне сарадње. Констатовано је да је сарадња са РАРС-ом у протеклим годинама била изузетно добра, да су заједнички реализовани бројни програми и пројекти кроз које су подржани почетници у послу, али и постојећа предузећа.