Завршен Startup Weekend у Бањој Луци – Побједник тим „DRY ICE“

Тим „Dry ice“, који чине студенти из Мостара Маја Јозић, Марко Ћорлука, Кристина Јозић и Милан Јуричић побједници су Startup Weekend-а, који је у оквиру Глобалне седмице предузетништва, протеклог викенда одржан у Бањој Луци. Организатор овог такмичења је Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у сарадњи са Иновационим центром Бања Лука и програмом YERP (Запошљавање и задржавање младих у БиХ), а под покровитељством Амбасаде САД у БиХ.

Стручни жири, који су чинили Споменко Гузијан (Амбасада САД у БиХ), Ерол Мујановић (YERP), Милена Лепир (Привредна комора РС), Драго Гверић (Иновациони центар БЛ) и Александар Додик (Центар за предузетничке иницијативе) од девет такмичарских тимова који су разрађивали различите пословне идеје, најбољом је оцијенио идеју производње сувог леда коју је презентовао тим „Dry ice“.

– Наша идеја је била да уведемо нешто ново на тржиште. Идеја не тражи велика улагања, а може обезбиједити пристојан посао. Суви лед је угљен диоксид у чврстом стању који  не прелазни у течно стање, већ у пару и ствара неки облик магле. Може се користити и у медицини за транспорт лијекова, крвне плазме, али и за чишћење, а ми га у почетку желимо производити за клубове, дискотеке и базене, више као визуелни ефекат због те паре коју ствара – појаснио је Марко Ћорлука.

Екипа студената јединствена је у оцјени да је Startup Weekend био одлична прилика за дружење, упознавање других, креативних младих особа из БиХ и разраду пословне идеје.

– Ово је одлично искуство за све нас и прилика да радимо са искусним менторима који су нам помогли да уочимо грешке и усавршимо идеју – истакао је Милан Јуричић.

Награда за побједнички тим вриједна је 5.000 КМ и обезбиједио је YERP, док је Иновациони центар Бања Лука обезбиједио уговор о прединкубацији уколико побједнички тим буде желио наставити развој своје идеје на тај начин. Своје идеје у оквиру Иновационог центра могу развијати и остали тимови.

Startup Weekend Бања Лука окупио је 37 младих особа из цијеле БиХ који су били организовани у девет тимова и у оквиру 54 часа, уз помоћ искусних ментора, радили на разради својих идеја. Модератор је био Корентин Кремет из Француске који је Startup Weekend Бања Лука оцијенио изузетно успјешним.

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа трећи пут је домаћин Глобалне седмице предузетништва за БиХ.

Спонзор активности на глобалном нивоу ове године била је амбасада САД у БиХ. Према ријечима шефа економског одјељења, Едриен Галанек, Амбасада САД у БиХ даје активну подршку предузетништву кроз бројне програме, а Startup Weekend Бања Лука одлична је прилика да млади тестирају своје предузетничке идеје.

– Поносна сам на чињеницу да је америчка амбасада спонзорисала Републичку агенцију за развој малих и средњих предузећа да организује Startup Weekend, као и Cleantech open – такмичење за најбољу пословну идеју у области чистих технологија – закључила је Галанек.