Завршена обука друге групе будућих ментора за МСП

Обука друге групе седморо будућих ментора за подршку предузећима у Републици Српској завршена је 15.марта. Они ће, заједно са још 16 кандидата из прве групе на јесен имати практични дио обуке у самим предузећима.
Обука се проводи у оквиру пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуга малих и средњих предузећа у земљама Западног Балкана – фаза 2“ који подржава Јапанска агенција за међународну сарадњу, а проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа. Све вријеме са кандидатима раде искусни ментори из Јапана и Србије која је имала одличне резултате током прве фазе пројекта.
Циљ пројекта је да се успостави континуирна менторинг подршка предузећима у Републици Српској. Менторинг услугом се идентификује кључни проблем у предузећу, а потом се менаџмент са потребним ресурсима усмјери ка рјешењу уз подршку ментора, чиме би се побољшао развој предузећа.
Ментори се кандидују из локалних развојних агенција или из одјељења локалне управе надлежних за подршку реалном сектору а гдје нису успостављене локалне агенције. Организацију тренинга и сертификације ментора проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа. Након сертификације Агенција ће расписати јавни позив за предузећа за исказивање интереса коришћења услуге менторства. Менторинг услуге ће бити подржане и суфинансирањем из јавних средстава, а евентуално и других извора као што су међународни развојни програми.