Други форум о привредној сарадњи Републике Српске и Србије: Студијска посјета пословној зони Шимановци

Трећег дана Другог форума о привредној сарадњи Републике Српске и Србије, 19.11.2016. за привреднике и представнике развојних агенција из Републике Српске организована је студијска посјета пословној зони Шимановци у Пећинцима.
Представници Општине Пећинци, на челу са предсједницом Дубравком Ковачевић-Суботички, упознали су привредну делегацију из Српске са генезом развоја ове индустријске зоне. Они су овом приликом појаснили како је локална заједница, користећи повољан географски и саобраћајни положај, те близину милионског тржишта главног града у претходних неколико година постала лидер у привлачењу директних инвестиција са инфраструктуром која се континуирано развија, и тржиштем квалитетне радне снаге.
Општина Пећинци има више од 40 реализованих greenfield инвестиција са више од 400 милиона евра директних страних улагања. Данас су у зони присутне компаније као што су „BOSCH“ из Њемачке, „JUB Boje“, „TRIMO Inženjering“, „LOŽ“ из Словеније, „Agena Tch.“ из Велике Британије, „Lager-max“, Salinen из Аустрије, „ISOMAT“ из Грчке, Atlantic Group из Хрватске, Don Cafe (Strauss Adriatic) из Израела, али и значајан број компанија са преовлађујућим удјелом домаћег капитала: PFI Studios, ITM Group, SAT Media Group, MGM Iženjering, Chemical Agrosava, Polino, Naturacoop, Tigar, MK Group, Cummins Serbo Monte, SIKA doo, PERI, DOKA Serb, Dr Oetker…
У оквиру посјете зони Шимановци, привредници из Републике Српске посјетили су и компанију „Silbo“ која се бави дистрибуцијом и увозом, али и властитом производњом и данас запошљава више од 400 радника. Домаћин је био Горан Тадић, генерални директор компаније, који је говорио о најважнијим аспектима пословања и провео госте кроз пословни комплекс.
Други форум о привредној сарадњи Републике Српске и Србије организовале су Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Развојна агенција Србије, а окупио је више од 200 предузећа, кластера, развојних агенција и других институција обје републике.