Други круг обука у области индустрије намјештаја и обраде дрвета почиње у септембру

Представници програма ПриликаПлус којег подржава Влада Швајцарске а проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа (РАРС) и Центра за едукацију одраслих „Формат” из Сарајева, представили су јуче у Бањалуци други циклус обука у оквиру трогодишњег пројекта „Развијање лидерства и вјештина у индустрији намјештаја и прераде дрвета у БиХ“.
Презентацији су присуствовали представници дрвопрерађивачког сектора, развојних агенција те високошколских установа.
Пројекат који се реализује у оквиру активности програма ПриликаПлус, подржава Влада Швајцарске а проводи Центар за развој и сарадњу Универзитета за примјењене науке из Берна у сарадњи са Центром за специјалистичке едукације“Формат”. Активности пројекта „Развијање лидерства и вјештина у индустрији намјештаја и прераде дрвета у БиХ“ су осмишљене и покренуте са намјером да се полазницима образовних циклуса понуде практична знања и вјештине које ће примијенити у својим предузећима. Обука омогућава полазницима да препознају проблеме у пословном окружењу и подручју одговорности, планирају и проводе промјене, примјене нове технологије те осигурају квалитет процеса производње.
Координатор за приватни сектор у програму ПриликаПлус, Момир Ширко прецизирао је да за учешће у обукама могу аплицирати сва предузећа из дрвопрерађивачког сектора те да ће наредне презентације бити одржане у Сарајеву 14. јула и Мостару 15. јула.
Говорећи о првом кругу обука, координатор пројекта из Центра „Формат“, Нарциса Башић Гаковић је навела да су међу двадесетак полазника били представници средњег и вишег менаџмента предузећа из цијеле БиХ, као и тренинг центара који се баве образовањем одраслих. “Тренинг је био намијењен сектору производње намјештаја и прераде дрвета јер се у њему препознао дефицит квалитетног кадра“, појаснила је Башић.
Она је навела да су полазници потврдили да су унаприједили знања у вези са иновацијама и технолошким достигнућима у производњи, контроли квалитета, складиштењу, управљању материјалима, менаџерским вјештинама и у финансијама, што им је помогло да те секторе у својим компанијама боље увежу.
Јованака Рожић, стручњак у области лакирања и површинске обраде која је похађала први круг обука од септембра 2015. до јуна 2016. године, похвалила је њену организацију и свеобухватност. ”Сви који се желе бавити овом индустријом требају проћи ову обуку да виде како систем функционише. Учи се и о финансијама, менџменту, техничким детаљима, како рјешавати проблеме са радницима. Код нас иначе нема средњег нивоа менаџмента већ су само радници и власници а нема средњег нивоа који би могао да ријеши многе проблем”, каже Рожић.
Обука је конципирана у пет модула од којих ће се по два одржати у Бањалуци и Мостару а посљедњи у Билу у Швајцарској. Предавачи ће бити професори Универзитета примијењених наука из Берна уз асистенцију домаћих предавача који су прошле године завршили обуку.
Први четвородневни образовни модул ће се одржати у септембу у Бањалуци а регистрације полазника ће се примати до 26. августа ове године.