„Дрвоплус“ побједник Такмичења за најбољу технолошку иновацију 2014

Tакмичарски тим „Дрвоплус“ из Бање Луке побједник је овогодишњег Такмичења за најбољу технолошку иновацију „ДБД“ (дрво-блок-дрво). Друго мјесто освојили су њихови суграђани, екипа „Спајклеб“ за иновацију под називом „СПЛ“, а треће такмичарски тим „Средњошколци“, такође из Бање Луке, за иновацију „Симпл мет“.
Првонаграђена идеја подразумијева израду елемената од отпадних дрвених сортимената намијењених за изградњу викендица, бунгалова, ограда, дјечијих игралишта и других објеката од дрвета, а начин обраде елемената и њихова монтажа су једноставни, брзи и нису технолошки захтјевни, те је израда могућа од свих врста дрвета.
Другонаграђена идеја на ТНТИ је скрипта за побољшање перформансе процесора једне марке телефона. Настао је прије четири године и од тада је прошао многе фазе дораде да би данас постао „вјештачка интелигенција“ која регулише све процесе унутар софтвера.
Она процјењује када на телефону постоји потенцијална опасност од хакерских напада и вируса, те покушава од њих да се одбрани. Ако у томе не успије, послије напада враћа податке са сигурног сервера назад на телефон. Ова иновација тренутно има више од четири милиона корисника.
Трећенаграђена иновација, осим што обавља класичне математичке функције /сабирање, одузимање, множење и дијељење/ у виду апликације, такође, црта графике и објашњава их. Она је иновативна управо због тога што у свијету не постоји апликација која у исто вријеме црта и објашњава функцију.
У финални дио такмичења пласирало се шест екипа, а укупни фонд награда износио је 35.000 КМ.
О
рганизатори овогодишњег Такмичења за најбољу технолошку иновацију, осмог по реду у Републици Српској, били су Министарство науке и технологије РС, Министарство просвјете, науке и технолошког развоја Србије, Привредна комора Републике Српске, Привредна комора Србије, Универзитет у Источном Сарајеву и Републички савјет за науку и технологију.