Драго Ћосић побједник Такмичења за најбољу пословну идеју у области чистих технoлогија

Побједник овогодишњег Такмичења за најбољу пословну идеју у области чистих технoлогија – Cleantech open, које је Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа (РАРС) организовала у оквиру „Глобалне седмице предузетништва“, је Драго Ћосић, иноватор из Добоја са идејом „Замјенско гориво за термоелектране на бази хидрогена“. Он је добио прилику да 8. и 9. новембра у Сен Хозеу, у финалу такмичења, представи своју идеју другим учесницима, инвеститорима и представницима свјетских компанија.

„Мој патент је гориво на бази хидрогена које може замијенити 50 одсто угља у термоелектрани које је 30 до 40 одсто јефтиније и приземљује све нечистоће које су у угљу, што значи да смањује емисију CO2 и сумпора.  Гориво је у облику пакетића, то је један мали балончић димензија осам (8) пута четири (4)cm, има пуњење од свега пет (5)грама које након четири минуте створи водоник у довољној количини да потпали смјесу која је унутра и све заједно изгори с угљем. Оно што не изгори је живи креч који у себе упија све штетне материје. То је први покушај у свијету замјене фосилног горива – угља,које је најјефтиније. Срећан сам што сам добио прилику да то представим у Америци што је сан сваког инвеститора“ – појаснио је Ћосић.

Према рјечима Слободана Марковића, директора РАРС, ово такмичење је интересантно јер људи који вјерују да њихове идеје могу промијенити свијет могу то да кажу на релевантном мјесту – пред инвеститорима из цијелог свијета и одлична је прилика да се покаже да људи са ових простора имају шта да понуде свијету када је ријеч о глобалним проблемима, у овом случају о алтернативном гориву.

„Никад не знате иза које идеје лежи стварна револуција у некој области или профит и нова радна мјеста. „Глобална седмица предузетништва“ и све активности које проводимо у оквиру ње, треба да подстакну младе и све остале који мисле да могу нешто урадити да пробају. Није страшно не успјети, али је страшно не пробати“ – нагласио је Марковић.

Такмичење за најбољу пословну идеју у области чистих технологија оргнизовано је уз подршку Амбасаде САД у БиХ и у партнерству са Иновационим центром Бања Лука који је за побједника обезбиједио вриједну награду у виду подршке за развој производа, интернационализацију идеје, савјетодавних услуга и услуга проналажења потенцијалних инвеститора и пословних партнера.

У оквиру „Глобалне седмице предузетништва“ РАРС од 19. до 21. октобра организује “Startup Weekend”, догађај који ће окупити младе из цијеле БиХ који ће уз помоћ стручних особа 54 часа радити на развоју неке пословне идеје. Најуспјешнији тим ће бити награђен. Ова актвност се реализује у сарадњи са Иновационим центром Бања Лука, уз подршку Амбасаде САД у БиХ и USAID.

У току је и конкурс за Такмичење за најбољи видео спот о предузетништву. Млади до 30 година из цијеле БиХ своје радове могу послати до 29. октобра, а три најуспјешнија биће награђена новчаним износима од 700КМ, 400КМ и 200КМ. Спонзор активности је Пројекат запошљавања младих уз подршку Швајцарске агенције за сарадњу и развој.

„Глобална седмица предузетништва“ је свјетска кампања подизања предузетничке свијести код младих која ће се ове године обиљежити широм свијета од 12. до 18. новембра. РАРС је домаћин ове манифестације за БиХ већ четврту годину за редом.