Доступна средства за иновативне идеје предузетника из Херцеговине

У Требињу је данас одржан инфо дан на којем је представљен Трећи јавни позив за додјелу бесповратних средстава из Challenge фонда.

Заинтересованим привредницима са подручја Херцеговине представник Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Марко Какућа појаснио је услове и начин пријаве на јавни позив. 

Пословни субјекти регистровани на територији БиХ и Шведске, који имају иновативне идеје могу да се пријаве на позив и уколико су из категорије почетника у пословању могу добити максимално до 10.000 евра бесповратних средстава, односно до 30.000 евра уколико је ријеч о зрелим предузећима до 250 запослених, појаснио је Какућа.

"Иновацију третирамо у најширем смислу, без обзира да ли се ради о новим производима, процесима или услугама. Сви сектори могу да конкуришу. Осим иновативности, потребно је да ти пројекти буду одрживи и да имају ширу социјалну одговорност према заједници у којој дјелују", рекао је Какућа. 

Он је подсјетио да је крајњи рок за пријаву на јавни позив до 17. децембра до 24 часа по локалном времену.

Какућа је подсјетио да су до сада објављена два јавна позива. 

"У првом је прошло 28 пројеката, а у другом 37. Са подручја источне Херцеговине у прва два јавна позива прошла су укупна два пословна субјекта", рекао је Какућа. 

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа града Требиње Дражен Бошковић рекао је да је улога ове агенције да континуирано обавјештава заинтересоване пословне субјекте о начинима учешћа у овом пројекту. 

"Касније смо на раполагању да понудимо одређену техничку подршку приликом попуњавања апликације, односно приликом комплетирања документације како би се успјешно аплицирало на овај позив", рекао је Бошковић. 

Бошковић је истакао да сви који желе да конкуришу за средства морају добро да разраде своје бизнис-планове. 

Зоран Јакшић из фирме "Херцеговина-мед" каже да је свака помоћ добродошла. 

"За сада имамо више идеја, али пошто се инсистира на иновацији, имамо у плану да радимо нове артикле и нови изглед наших производа, као и брендирање", рекао је Јакшић. 

Грант средства у износу од 3.000.000 евра обезбијеђена су кроз Challenge to Change – C2C програм који спроводе Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Сарајевска регионална развојна агенција /СЕРДА/, а финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу /СИДА/.