Добојски привредници информисани о условима учешћа на јавном позиву за бесповратна средства

Развојна агенција Републике Српске у сарадњи са Градском развојном агенцијом Добој презентовала је данас у Добоју пети јавни позив за додјелу бесповратних средстава из програма „Челенџ ту чејнџ“ (Challenge to Change) пословним субјектима са иновативним пословним идејама које могу довести до одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.
Програм „Челенџ ту чејнџ“ спроводе Развојна агенција Републике Српске /РАРС/ и Сарајевска регионална развојна агенција /СЕРДА/, а финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу /Сида/, Амбасада Шведске у БиХ.
Руководилац Одјељења за припрему и спровођење пројеката у РАРС и члан пројектног тима Мићо Станојевић нагласио је да се позив односи на производе или услуге који могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.
“ Максималан износ грант средстава за стартапе (од конвенционалних пољопривредних газдинстава до привредних друштава), који су регистровани од 6 мјесеци до двије године, износи 10.000 евра, а за микро, мала и средња предузећа до 250 запослених старија од 24 мјесеца до 30.000 евра“, потврдио је Станојевић.
Он је нагласио да апликанти морају обезбиједити и минимално властито учешће у износу од 50 одсто вриједности пројекта.
„Период провођења пројекта је до 12 мјесеци, а критеријуми који су битни за апликанте је да идеја мора бити иновативна, изводљива и одржива након реализације пројекта, као и да има друштвену корист и то су елементи који се оцјењују“, рекао је Станојевић.
Пријава на пети позив трају до 24. марта 2020.

На презентацији је наглашено да је у оквиру претходних позива уговорено 110 корисника са подручја цијеле БиХ. Вриједност уговореног гранта износила је око 2,5 милиона евра. Међу њима су и 3 предузећа са подручја Добоја којима је одобрено укупно 89.000 евра гранта.