Директор Ђукић отворио Други сусрет контролера

Директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић отворио је у петак, 9. јуна у Бијељини Други сусрет контролера Републике Српске који је окупио представнике више од 70 привредних субјеката.

Он је овом приликом нагласио да Развојна агенција Републике Српске, ослушкујући стално потребе привреде, константно шири спектар услуга намијењених пословним субјектима, како би унаприједила њихово пословање и ојачала њихову конкурентност.

„Тако смо прије пет година, у оквиру Европске мреже предузетништва која представља највећу мрежу за пословну подршку у свијету, у сарадњи са Међународним удружењем контролера покренули Контролинг академију. Ријеч је о јединственој, специјализованој обуци такозваних контролера – особа које су, након завршене академије, оспособљени да дају стручна мишљења и препоруке, односно да пруже превентивне и корективне информације како би се управа предузећа упознала са текућом проблематиком пословања, као и са могућим ризицима и ефектима пословних одлука. Колико је то важно, нарочито у овако турбулентном пословном амбијенту, није потребно посебно ни наглашавати“, истакао је Ђукић.

Додао је да је РАРС до сада успјешно реализовала пет циклуса обука и сертификовала око 50 полазника који су стечена знања врло успјешно примјенили у предузећима и направили конкретна унапређења.

„Оно што су они истакли као посебну вриједност контролинга јесте управо то што контролинг омогућава рану детекцију потенцијалних проблема и изазова, па се правовремено избјегава доношење лоших пословних одлука“, рекао је Ђукић истакавши да ће агенција наставити да проводи ову активност и у наредном периоду.

Други сусрет контролера организовали су ICV радна група за контролинг БиХ и Центар за едукацију и услуге Кругови.