Директор РАРС на пословном форуму у Бањој Луци

Иновациони центар Бањалука (ИЦБЛ) организовао је јуче форум под називом „Пословни уторак“ о теми „Интернациoнализација привредних иницијатива у БиХ“, чији је циљ сагледавање потенцијала у процесу изласка домаћих компанија на међународна тржишта.
Извршни директор ИЦБЛ Драго Гверић рекао је да је поента данашњег форума успостављање чврсте пословне везе између владиног, цивилног и приватног сектора, јер само са таквом синергијом се може ући у процес интернацинализације, односно стварање позитивне привредне климе за иностране инвестиције.
Гверић је истакао да је интернационализација привредних иницијатива један од врло важних фактора за даљи развој привреде у нашем друштву. Према његовим ријечима, овакав тип комуникације пословног свијета путем пословних форума редовна је пракса у западним земљама.
Директор Републичке агенције за мала и средња предузећа Слободан Марковић истакао је да већи број мјешовитих предузећа у РС позитивно утиче на политичку стабилност Српске.
Када формирате мјешовито предузеће у којем је страни сувласник, осим капитала и знања, доноси и тржиште из земље из које долази. Поента мијешања власништва је корисна компонента прикупљања или привлачења страних инвестиција објаснио је Марковић.
Он је истакао да људи имају погрешну слику шта је уствари бизнис, објашњавајући да бизнис није имовина, зграде, машине, новац већ људи који добро познају своје партнере.
Учесници форума су представници привредног сектора и јавних институција из области подстицаја и регулације извоза у БиХ, имеђу осталих и Агенција за промоцију страних инвестиција у БиХ – ФИПА, Привредна Комора РС, Удружење економиста РС (SWOT) и многи други представници владиног и невладиног сектора. (СРНА)