Директор Агенције на конференцији о конкурентности локације у контексту директних страних улагања

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, Слободан Марковић, учествује на дводневној конференцији о конкурентности локације у контексту директних страних улагања, коју су на Мраковици организовали Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС, Њемачко друштво за техничку сарадњу ГТЗ и општина Приједор.
Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, Јасна Бркић, изјавила је да у 2010. години очекује значајније повећање страних улагања у Српској у областима енергетике, инфраструктуре, телекомуникација, као и у нафтној и дрвнопрерађивачкој индустрији.
– Податак да је за прва два мјесеца дошло до повећања обима спољнотрговинске размјене за 12,2 одсто, при чему је значајно више повећан извоз у односу на увоз, указује да ће ова година у економском смислу бити боља него претходна у којој је смањен прилив директних страних инвестиција због посљедица свјетске финансијске и економске кризе – рекла је Бркићева.
Она је истакла да оптимизам подгријавају и процјене свјетских стручњака о благом опоравку привреде, као и најаве присутних компанија о улагањима у модернизацију и проширење капацитета.
– Стварање амбијента за страна улагања врло је сложен посао у којем није довољно имати природна богатства, поред видљиво стабилног и предвидивог пословног амбијента, добро уређеног модерним и квалитетним законима, већ је неопходна и сарадња и синергија различитих институција и нивоа власти на стварању повољног амбијента са што мање административних баријера – навела је Бркићева.
Она је истакла да је дводневна конференција усмјерена на размјену искустава и иницијатива различитих институција из РС, БиХ, као и гостију из Србије, Хрватске, Словеније.
– Влада је трајно опредијељена на стварању повољних услова за привлачење директних страних инвестиција, а незаобилазан фактор у томе је и локална заједница – истакла је Бркићева, наводећи да је Приједор једна од шест општина са којима је Министарство потписало споразум о сарадњи у смислу постизања синергетског ефекта у привлачењу страних улагања.
Начелник приједорске општине Марко Павић истакао је да је у општини скраћен поступак издавања грађевинских и дозвола за рад, оспособљена Агенција за локални економски развој, у потпуности формирана индустријска зона „Целпак“ за коју већ има заинтересованих улагача који најављују запошљавање око 300 радника, а потенцијалним инвеститорима понуђено је јефтино земљиште.
Вођа Пројекта за локални и економски развој GTZ-a Кристијан Кауфхолд рекао је да је ова организација дуже вријеме присутна у Приједору у БиХ и да ради на више пројеката усмјерених на привредни развој, додавши да су страни инвеститори присутни у БиХ, а да је друго питање да ли их има довољно, те да да треба радити на побољшању имиџа. (СРНА)