Делегација Привредне коморе Републике Аустрије посјетила Универзитет у Бањој Луци

Представник Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа учествовао је у делегацији која је примила представнике Привредне коморе Републике Аустрије која је 21. јануара 2015. године посјетила Универзитету у Бањој Луци.
Осим представника Универзитета, делегацију су чинили и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији и руководилац катедре за Пословну економија и менаџмент на Економском факултету у Бањој Луци.
Након кратког уводног упознавања са „личном картом“, улогом и пројектима које реализују инситуције са којих долазе, учесници састанка размијенили су искуства о начину функционисања сарадње академског и професионалног сектора у Аустрији, односно у Републици Српској, те је истакнут значај постојања трансфера знања технологија и иновација на релацији академска заједница- привреда.
Представници аустријске делегације посебно су истакли позитивна искуства тзв. дуалног система образовања који се показао врло успјешним за привреду Аустрије, јер је кроз пружање шансе младим људима да стичу професионална знања и вјештине у преведеним субјектима, остварена корист не само за предузећа и оне који се школују, већ и за државу у цјелини.
Учесници састанка сагласили су се да постоје могућности за међусобну сарадњу, уз напомену да би евентуални заједнички пројекти накнадно били дефинисани.
У оквиру своје посјете Републици Српској делегација Привредне коморе Аустрије је претходно посјетила више републичких институција: Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, Министарство науке и технологије РС и Привредну комору РС, а све с циљем размјене искустава и успостављања сарадње, као и припреме планираних привредних форума за фирме из Републике Срспке у Аустрији и њихове претходне обуке коју би организовао аустријски партнер уз подршку Представништва РС у Аустрији.