Више од 250 предузећа, кластера и развојних институција на 7. Међународном форуму о сарадњи

Седми Међународни форум о сарадњи, који је одржан у Требињу 3. и 4. новембра окупио је више од 250 представника привредних субјеката, кластера, локалних и регионалних развојних агенција, локалних заједница, привредних комора и других институција које се баве развојем из Републикe Српске, Србије, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Француске, Финске, Шпаније, САД, Бјелорусије, Мађарске и других земаља. У оквиру форума, под окриљем Европске мреже предузетништва, одржано је више од 600 Б2Б пословних сусрета, а одржан је и већи број пратећих догађаја.

Форум су организовале Развојна агенција Републике Српске и Развојна агенција Србије које су потписале Меморандум о сарадњи.

„Први меморандум о сарадњи потписали смо још 2015. године и од тада наша сарадња константно јача, али обје агенције су у међувремену промијениле своје називе и прошириле надлежности што смо новим меморандумом и озваничили“, рекао је директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић.

Он је истакао да је Србија са 2,1 милијарду евра највећи инвеститор у Републици Српској те да је форум прилика за размјену искустава, промовисање производа и услуга, проширење сарадње, нове пројекте и инвестиције не само у пограничним мјестима уз Дрину, већ и на цијелом простору Републике Српске.

Радош Газдић, директор Развојне агенције Србије навео је да Србија и Српска имају изузетну пословну сарадњу, те да је трговинска сарадња у овој години повећана за око 40 одсто у односу на претходну.

-Већина инвеститора и компанија долази из прерађивачке индустрије, али потенцијал видимо и у прехрамбеној индустрији као и у туризму, енергетици и инфраструктури – рекао је Газдић.

Он је додао да је форум, који је у почетку био фокусиран на сарадњу Републике Српске и Србије, у међувремену проширен на регион, те да је циљ да се у будућности потпуно интернационализује.

Отварајући 7. Међународни форум о сарадњи, Сузана Гашић, министар трговине и туризма РС је истакла да су овакви скупови од великог значаја за РС и Србију, јер треба да буду подстицај привредницима да развијају међусобну сарадњу.

-У тешким временима, иза нас и пред нама, заиста је неопходно пружити подршку и могућност повезивања привредних субјеката РС и Србије. Са аспекта туризма, у протеклом периоду имали смо значајних инвестиција из Србије и надам се да ћемо наставити у истом смјеру и проширити пројекте. У овој ситуацији, каква јесте тренутно, требамо се фокусирати на њено превазилажење и пружање помоћи свим нашим привредним субјектима – навела је Гашић.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, истакао је задовољство чињеницом да је Требиње домаћин овако значајног привредног догађаја.

„Форум је прилика да Требиње презентује своје потенцијале како би привукли што више инвеститора“, истакао је Ћурић.

Осим пословних сусрета, велико интересовање учесника изазвали су и панели о могућностима стварања заједничког туристичког производа у региону, обновљивим изворима енергије, могућностима сарадње локалних и регионалних развојних агенција, као и могућностима улагања и успостављања слободних зона у Републици Српској.

Међу бројним званицама Форума били су и амбасадор Републике Словеније у БиХ, директорица Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ, директор Туристичке организације Републике Српске и многи други.