Више од 200 компанија из Српске и региона на 4. Међународном форуму о сарадњи

Више од 200 предузећа, кластера, развојних агенција, привредних комора и других институција које пружају подршку привреди из Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније,  Мађарске, Чешке, Русије и Турске учествује на 4. Међународном форуму о сарадњи који је 16.11.2018. свечано отворен у  Гранд хотелу Торник на Златибору. 

Форум су организовале Републичка агенција за развој малих и срeдњих предузећа, Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије. 

Централни догађај форума били су пословни сусрети за предузећа и кластере, који су организовани у оквиру Европске мреже предузетништва. Ове године одржано је око 150 директних пословних састанака на којима су команије представиле своје производе и услуге, успоставиле нове пословне контакте и пословну сарадњу са компанијама из других земаља.

Представница Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Марица Берић, говорећи на отварању форума, изразила је очекивање да ће и овогодишњи форум бити мјесто размјене креативних идеја, успостављања пословне срадње, договарања и уговарања послова  предузећа из Републике Српске са предузећима из региона и Европске уније. 

„Ослушкујући потребе реалног сектора, Република Српска је креирала добар стратешки и законски оквир за оснивање, раст и развој малих и средњих предузећа. Значајно је скраћен и појефтињен процес регистрације пословних субјеката, успостављени су и развијају се различити облици предузетничке инфраструктуре, а олакшан је и приступ финансијама кроз оснивање Инвестиционо-развојне банке и Гарантног фонда“, истакла је Берић. 

Она је подсјетила да мала и средња предузећа у Републици Српској чине 99,8% од укупног броја предузећа, те да запошљавају 71% укупног броја запослених.

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије Ненад Поповић рекао је на отврању форума да је потребно што више оваквих догађаја у региону  како би људи из привреде, развојних агенција, привредних комора и влада могли да комуницирају.

«Ако имамо заједничке пројекте на регионалном нивоу и ако укључимо иновације и дигитализацију као основ за ту регионалну причу, постаћемо интересантнији и европским и свјетским партнерима. Србија има потенцијал у иновацијама и дигитализацији и препозната је као лидер у региону и сигуран сам да наша искуства можемо подијелити са колегама из региона», рекао је Поповић.

Свечаном отварању форума претходиле су панел дискусије одржане дан раније, на којима се говорило о побољшању пословног окружења у Србији и примјерима добре праксе у подршци сектору малих и средњих предузећа. На дан свечаног отварања одржана су још два панела: о финансирању малих и средњих предузећа Западног Балкана кроз ЕДИФ програм Свјетске банке и о локалном и регионалном развоју и ЕУ интеграцијама.

На претходна три форума одржана у Бањој Луци, Новом Саду и Источном Сарајеву/Јахорини, учествовало је више од 600 предузећа, кластера и институција, а одржано је више од 800 пословних сусрета.