Више од милион еура за 47 привредних субјеката

Више од милион еура из Челенџ фонда (Challenge Fund) добиће 47 корисника Трећег јавног позива за додјелу грант средстава из Челенџ ту чејнџ (Challenge to Change) пројекта. Укупна вриједност пројеката је преко 3,6 милиона еура. На свечаности која је јуче одржана у Сарајеву, представницима ових привредних субјеката уручени су цертификати.
Фирма „Елас металексперт“ из Бањалуке добила је 25.000 еура грант средстава за пројекат самоуслужног киоска који олакшава свакодневно кретање и сктивности особа са инвалидитетом.
„Радили смо мало истраживање колико таквих особа има у нашем граду и какви су услови у јавним институцијама, а пошто радимо киоске за свакакве намјене дошли смо на идеју да бар мало олакшамо живот таквим људима. Тестно бисмо такве киоске радили за Бањалуку а касније би радили за БиХ, читав регион и шире“, каже Борис Петровић.
Подршку Челенџ фонда добио је и „Мали фармер“ из Завидовића за пројекат пелетирања магарећег ђубрива. Како каже Ален Јусуфовић, са овим средствима ријешиће проблем одлагања великих количина магарећег ђубрива и створити нови производ.
Компанија Магуба дошла је прије  10 година из Шведске у Травник. На јавни позив аплицирали су са пројектом набавке машине за ласерско кројење. Захваљујући гранту ова компанија ће, каже Сенада Селимовић, 10 пута брже производити медицинске кломпе, производ који у потпуности пласирају на шведско тржиште.
Торгни Свенунгсон (Torgny Svenungsson), шеф Развојне сарадње Амбасаде Шведске у БИХ, који је уручио цертификате корисницима гранта, истиче да је намјера Амбасаде Шведске у БиХ да овим пројектом оснажи економски развој наше земље.
„Програм C2C је до сада постигао импресивне резултате. До сада смо добили преко 2000 апликација, 110 корисника је уговорено и отворено је око 500 нових радних мјеста. Корисници долазе из различитих сектора: дрвопрерада, производња хране, ИТ сектор, метал“, нагласио је Свенунгсон.
Директор агенције СЕРДА Шевкија Окерић подсјетио је да је пројекат намијењен иновативним фирмама у БиХ које креирају нова запошљавања, нову вриједност и подижу конкурентност земаља и фирми из којих долазе. Он је такође нагласио да бројне фирме које су конкурисале за средства на овај начин уче и како написати пројекат, испунити апликацију, профилисати своју идеју и унаприједити пословање.
У оквиру церемоније представљени су и успјешни примјери корисника срестава из C2C фонда – „ЕМ плус“ Добој, „AT- ARTEX“ Сарајево, „Гловис“ из Зенице и „ПД Натура“ Источно Сарајево.
Челенџ ту чејнџ пројекат успостављен је у Босни и Херцеговини захваљујући средствима Шведске агенције за међународни развој и сарадњу – Сида/Амбасаде Шведске у Босни и Херцеговини. Доступан је микро, малим и средњим предузећима из цијеле БиХ, као и малим и средњим предузећима из Шведске која имају интерес у БиХ. Такође је доступан и почетницима у послу (startup) који имају иновативне пословне идеје, производе или услуге који могу довести до повећања броја запослених, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ. Привредни субјекти који испуњавају утврђене критеријуме могу поднијети захтјев за додјелу бесповратних средстава до максималног износа од 30.000 еура, што представља 50% њихове укупне инвестиције.
Challenge to Change пројекат – C2C проводе Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА и Развојна агенција Републике Српске (РАРС). Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска. Циљ пројекта је допринијети јачем привредном развоју у БиХ, као и јачању сарадње Шведске и БиХ.