„Винбиз“ и „Лакше него метлом“ најбоље технолошкe иновацијe

Побједници такмичења за најбољу технолошку иновацију у Републици Српској ове године су екипе „Винбиз“ /WinBees/ из Требиња која нуди ново конструктивно рјешење наставка, као основног дијела кошнице и „Лакше него метлом“ из Источног Сарајева, чија иновација нуди унапређење процеса чишћења котла термоелектране.
Ове двије екипе освојиле су исти број поена.
Представник екипе „Винбиз“ Драган Спаић изјавио је да њихова иновација нуди потпуно ново рјешење у односу на постојеће стање технике.
„Новина нашег рјешења је у томе што је наставак конструисан тако да се састоји од носећег рама и трослојних страница. Унутрашњи слој тих трослојних страница чини меко дрво, средњи стиропор, а спољашњи двослојна пластика“, истакао је Спаић.
Он је напоменуо да је ове године била велика конкуренција и честитао свим учесницима финала јер је, како је рекао, велики успјех да се дође до овог нивоа такмичења.
„Наши даљи планови су да испитамо тржиште, односно нулту серију да покренемо, и у неком догледном времену да почнемо са производњом наших термо кошница“, истакао је Спаић.
Tим екипе која је представила иновацију под називом „Лакше него метлом“ чинили су студенти мастер студија, асистенти и професори са Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, чија је идеја била да стечено знање искористе за рјешавање практичног проблема који постоји у привреди.
Професор Биљана Марковић, члан екипе, истакла је да је њихова иновација машина за чишћење међуцијевног простора у котловима термоелектране са хоризонтално постављеним цијевима.
„Тај посао је до сада рађен ручно и управо један од чланова тима је учествовао у том чишћењу и на тај начин смо дошли до идеје да рјешавамо један практичан проблем. Машина је модуларног типа која се ради у појединачној производњи који је могуће направити за потребе других термоелектрана и рудника сходно потребама и захтјевама корисника“, истакла је Марковићева.
Члан Организационог тима такмичења за најбољуу технолошку иновацију из Србије Владимир Никић изјавио је новинарима да је данашње финале показало како синергија и преношење знања између Србије и Републике Српске подстиче иновативност.
„Видјели смо иновације из пет градова Српске које показују потребу да се ова традиција настави и да већ крену тимови са припремама за такмичење за наредну годину“, навео је Никић.
Он је напоменуо да Република Српска и Србија заједнички реализују ово такмичење у прва три круга, а када се дође до полуфинала такмичења се раздвајају.
Директор Иновационог центра Бањалука, суорганизатор такмињења и предсједник жирија Драго Гверић изјавио је да ове године било 27 пријављених тимова, а у финале је ушло шест најбољих.
„Жири није имао нимало једноставан задатак јер је тешко направити разлику и позиционирати тимове међу којима су разлике мале. Тимови су нам задали приличну главобољу и резултат је то показао јер први пут прво мјесто дијеле два тима, а исти број бодова су имали треће и четврто мјесто“, истакао је Гверић.
Он је напоменуо да су такмичења оваквог типа позитивна и могу широј заједници да демонстрирају какав је значај иновација и напредовања технологије.
„Новим технологијама и иновацијама може директно да се помогне привреди за убрзан развој и сустизање трендова у развијеним земљама“, додао је Гверић.
Ове године награђена су два најбоља студентска тима јер није било средњошколских тимова.
Такмичење за најбољу технолошку иновацију представља резултат сарадње Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Србије и Министарства науке и технологије Републике Српске чији је циљ подстицање иновативности и предузетништва, подршка иноваторству, помоћ у покретању послова, промоцији иновација те подстицај њихове комерцијализације.
Партнери такмичења из Републике Српске су Иновациони центар Бањалука, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, Привредна комора Републике Српске, те два јавна универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.
Финале такмичења за најбољу технолошку иновацију 2018. године у Српској одржано је данас у Сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.
Такмичење је почело у марту промоцијама у осам градова и то Бањалуци, Приједору, Градишци, Добоју, Бијељини, Зворнику, Источном Сарајеву и Требињу, којима су присуствовали иноватори и они који желе да се баве иноваторством.
У протеклих 11 година такмичење за најбољу технолошку иновацију прошла су укупно 273 тима у категоријама иновативних идеја, реализованих иновација и потенцијала, а награђено је 86 тимова у вриједности од 389.000 КМ.

Извор: СРНА