Већина послодаваца није отпустила раднике

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је, позивајући се на податке Републичког завода за статистику, да је у Српској од 1. марта до 10. априла 800 људи остало без посла, те да се, посматрајући ситуацију у Федерацији БиХ и окружењу, може констатовати да је највећи број послодаваца у Српској уважио мјере Владе и није приступио масовном отпуштању радника.

Вишковић је на конференцији за новинаре у Бањалуци, након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације, рекао да јеод ових 800 људи на одређено вријеме радило 517, наводећи да су неки од њих пронашли ново запослење.

„Послодавци су уважавали мјере које је Влада Републике Српске промовисала да ћемо за март плаћати порезе и доприносе, а за април и најнижу плату уз порезе и доприносе, али за оне послодавце који не отпуштају раднике“, појаснио је Вишковић.

Он је рекао да су све јавне кухиње у Републици Српској добиле новчану помоћ са буџетске ставке премијера да могу у ових мјесец дана нормално функционисати.

„Пратићемо њихов рад. Више од 60.000 КМ уплаћено у јавне кухиње широм Републике Српске и то је нешто што је Влада Српске већ договорила са Црвеним крстом и јавним кухињама у Републици Српској. Они су тај новац добили на своје рачуне тако да нико није угрожен да ради тај свој посао“, истакао је Вишковић.

Вишковић је закључио да је ово хуман посао и хуман гест, те да је Влада Републике Српске реаговала и дозначила им потребна средства како би могли неометано радити.

Извор: СРНА