Братунац: За формирање слободне зоне обезбијеђено 10,5 мил КМ

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић јуче је у Братунцу са начелником ове општине Срђаном Ранкићем и предсједником Скупштине општине Љубовија у Србији Миланом Јовановићем разговарао о обавезама које треба да се изврше за стварање услова за формирање слободне пословне зоне поред новог моста и граничног прелаза Братољуб на Дрини.

Петричевић је рекао да ће се ресорно министарство након спроведене процедуре активно укључити у реализацију пројеката, анализу оправданости елабората пословне зоне и тај приједлог упутити владама Републике Српске и Србије, које ће заједнички учествовати у изградњи ове зоне, за што је обезбијеђено 10,5 мил КМ.

– Разговарали смо и о учешћу општине Братунац на манифестацији Дани Српске у Србији од 23. до 30 септембра. Тема ће бити пословне индустријске зоне у Подрињу са посебним акцентом на пословну зону у Братунцу, а начелник општине ће представити услове пословања у овој локалној заједници – појаснио је Петричевић.

Он је истакао да ће ту своје идеје представити и привредници заинтересовани да улажу у индустријску зону и покретање привредних активности у слободној пословној зони код новог граничног прелаза између Братунца и Љубовије, односно Републике Српске и Србије.

Петричевић је изразио очекивање да ће у првој половини септембра бити отворен нови гранични прелаз и мост Братољуб.

Ранкић је рекао да је већ извјестан број привредних субјеката из Републике Српске, Србије и земаља Европске уније исказао интересовање за отварање својих привредних капацитета у тој зони.

– Општина Братунац је завршила своје обавезе и очекујемо да ће већ на једној од наредних сједница Владе Републике Српске бити на дневном реду доношење одлуке о проглашавању простора за слободну зону од општег интереса, да би се могла извршити експропријација тог земљишта за што су обезбијеђена средства у буџету општине – објаснио је Ранкић.

Ранкић је нагласио да је остварена добра сарадња са општином Љубовија и да заједнички раде на развоју овог подручја с циљем његовог економског јачања и стварања услова за задржавање, рад и живот младих на овом простору.

Предсједник Скупштине општине Љубовија Милан Јовановић изразио је захвалност за укључивање ове општине у активности око формирања слободне пословне зоне, истичући да ће њено отварање допринијети развоју и још већем повезивању ових општина које су наслоњене једна на другу и деценијама сарађују на разним пољима.

Извор: ba.ekapija.com