Бесповратна средства за иновативне компаније

Први јавни позив за додјелу грант средстава из Challenge фонда за иновативне пословне идеје представљен је јуче у Сарајеву. Средства у укупном износу од 2,3 милиона евра намијењена су микро, малим и средњим предузећима са подручја Босне и Херцеговине и Шведске, као и startup-ima са иновативним идејама, производима или услугама које могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.

За потенцијалне кориснике из категорије стартуп-а предвиђен је максимални износ гранта од 10.000 евра, док корисници из категорије микро, малих и средњих предузећа могу рачунати на подршку у максималном износу до 30.000 евра. Јавни позив остаје отворен до 12.јуна 2017. године.

Challenge fond успостављен је у оквиру пројекта Challenge to change – C2C који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу – Сида/Амбасаде Шведске у БиХ, а који ће у наредне четири године проводити Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа. Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска. Укупна вриједност пројекта је 3,2 милиона евра.

„Да би нека идеја била иновативна она захтијева три ствари – подстицајно пословно окружење, иновативну идеју, те приступ финансијама. Овај пројекат се фокусира на ова два задња фактора. Не мора се радити о иновативом производу, него то може бити иновација у бизнису или приступу пословању која може бити конкурентна на тржишту”, рекао је амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг.

Он је додао ће кроз програм бити подржане апликације жена, младих и рањивих категорија који имају идеју, али не могу добити кредите од банака.

Директор СЕРДА-е, Шевкија Окерић, истакао је да се очекује да ће око 150 компанија користити ова грант средства.

„Негдје око 32 посто наших компанија користи иновације у својим процесима, а очекујемо да ће се овај проценат повећати након овог пројекта“, навео је он додајући да је то јако битно за развој и запошљавање јер су компаније које користе иновације конкурентније на тржишту.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић рекао је да ће реализација пословних идеја које ће бити подржане кроз пројекат допринијети не само успостављању и развоју домаћих предузећа, отварању нових радних мјеста и зауставити одлив стручне радне снаге, већ и створити предуслове да се у економску активност снажније укључе и групе које које до сада нису биле у довољној мјери заступљене као што су жене, млади, особе из руралних подручја.

“Овим пројектом желимо „изазвати“ оне који имају довољно креативности и храбрости да направе позитивну промјену, не само у свом животу, него и у животу заједнице”, истакао је Ђукић.

Детаљније о позиву на www.c2c.ba.