Бесплатне менторинг услуге предузећима у Српској

Практични дио обуке у предузећима за будуће менторе у Републици Српској почеће половином септембра. Обука се реализује у оквиру пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуга за мала и средња предузећа на Западном Балкану (фаза2)“ који реализује Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (JICA).
Агенција је у периоду од 23. априла 2018. до 20. августа 2018. године расписала јавни позив за пружање бесплатних менторинг услуга и одабрала 18 предузећа којима ће бити пружена ова услуга (Фабрика амбалаже Шиповo, СЗТР Металпласт Добој, Пекара „Златно зрно“ Источно Сарајево, ЈКП Екосфера доо Станари, затим Дрвна индустрија Милинковић, COMPEX доо, Sat Work доо, GRAFIX, Vilux доо, Е-инфо доо, Еурофенстер доо, Имагинаријум сп, Infoarts доо и Забавиште „Петар Пан“ из Бање Луке, те Монтинг Енергетика и Elmar Aroma Care доо из Требиња, и Кико доо, Бијељина и Природно сп из Бијељине).
Сертификовани ментори који су већ прошли теоријски дио обуке, уз подршку искусних стручњака из Јапана и Србије, заједно са управом предузећа анализираће пословање, утврдити критичне тачке и израдити акциони план за даље активности.
Менторе су кандидовале локалне развојне агенције (ЛРА) или јединице локалних самоуправа (ЈЛС) у Републици Српској.
Циљ пројекта је развој малих и средњих предузећа успостављањем менторинг услуга, уз промовисање могућности локалне економије како би се створиле прилике за сарадњу са јапанским инвеститорима.
Агенција ће и у наредне двије године наставити са пружањем бесплатних менторинг услуга кроз нове јавне позиве предузећима.