Нове транше помоћи за опоравак предузећа

ЕУ је одобрила интервентну помоћ микро, малим и средњим подузећима и пољопривредницима у БиХ од 18 мил ЕУР с циљем опоравка привреде од посљедица изазваних епидемијом вируса корона.

Бесповратна средства биће доступна предузећима путем јавних позива за предају пројеката у пет сектора – прерада метала и дрвета, текстила, одјећа и обућа, пољопривредно-прехрамбена индустрија, туризам и предузетништво.

Делегација ЕУ у БиХ је саопштила да ће средства бити доступна путем два нова пројекта – EU4BusinessRecovery, вриједности 13,7 мил ЕУР, финансирана од ЕУ и Владе Њемачке, као и EU4AgriRecovery, чија је реализација почела 1. јануара.

Пројекти надопуњавају два текућа пројекта – EU for business, финансиран од ЕУ и њемачке Владе, те EU4Agri, финансиран од ЕУ, вриједности веће од 36 мил ЕУР, с циљем јачања БиХ економије, очувања и креирања нових радих мјеста.

Пројекaт ће подржати микро, мала и средња предузећа да наставе са пословањем и очувањем радних мјеста, посебно предузетнице, младе и друге рањиве групе у оснивању властитих бизниса.

Пројекaт ће микро, малим и средњим предузећима и пољопривредницима пружати и савјетодавне услуге и подстицаје за улагања да би осигурали континуитет пословања и стварање иновативних старт-ап бизниса.

Пројекaт финансирају ЕУ са 13 мил ЕУР из ИПА 2020 средстава у оквиру посебних мјера подршке опоравку БиХ од епидемије ковид 19 и Њемачка са 700.000 евра у периоду од 30 мјесеци.

Проводиће се од јануара 2021. до јуна 2023. године, а заједнички га имплементирају GIZ, Развојни програм УН (UNDP) и Међународна организација рада (ILO).

У склопу подршке у ублажавању економских посљедица изазваних епидемијом вируса корона у БиХ, више од 1.000 радних мјеста, угрожених због утицаја вируса, биће сачувано, а најмање 100 нових радних мјеста бити креирано захваљујући новом пројекту ЕУ и Владе Њемачке.

Осим подршке микро, малим и средњим предузећима, ЕУ покреће мјере подршке за ублажавање негативних економских посљедица изазваних епидемијом вируса корона у пољопривредно-прехрамбеном сектору и руралном развоју.

За опоравак и дугорочну отпорност пољопривреде и руралних подручја у БиХ пројекaт је вриједан 5 мил ЕУР.

Нови пројекат EU4AgriRecovery ће пружити директну подршку пољопривредницима, пословним субјектима и руралним туристичким оператерима како би развили дугорочну отпорност у сектору, сачували постојећа и створили нова радна мјеста, посебно за жене и младе.

У склопу пројекта, више од 400 радних мјеста ће бити сачувано, док ће се креирати најмање 100 нових радних мјеста у сфери заштите животне средине, такозваних „зелених“ радних мјеста.

Биће подржано успостављање 20 нових иновативних и еколошки одговорних „зелених“ предузећа.

Извор: ba.ekapija.com